Potpredsjednik Vlade Božinović: Republika Hrvatska nabavlja dva nova kanadera vrijednosti 105 milijuna eura

Hrvatska je prva država članica koja će potpisati ugovor o nabavi, a stopostotni iznos financira se europskim sredstvima

FOTO: YouTube Vlada RH
 
U četvrtak, 14. ožujka, održana je 293. sjednica Vlade RH, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović na usvajanje predložio Odluku o davanju suglasnosti za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji protupožarnih zrakoplova modela DHC-515 s kanadskom komercijalnom korporacijom.
 
Hrvatska je jedna od šest država članica (uz Grčku, Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal) koja uz potporu Europske komisije nabavlja novi prototip protupožarnih zrakoplova kojima se uspostavljaju trajni kapaciteti za gašenje požara na razini Europske unije.
 
Potreba za uspostavom europskih kapaciteta za gašenje požara uvjetovana je klimatskim promjenama i upravo su razorni požari od sjevera do juga kontinenta bile poticaj za donošenje odluke o tome da se pokrene zajednička nabava radi uspostave potrebnih kapaciteta na europskoj razini.
Hrvatska je tako od 2018. godine u razgovorima koje je vodila s Europskom komisijom ukazivala na važnost jačanja nacionalnih i europskih kapaciteta za gašenje požara.
 
Činjenica da je Hrvatska uključena u zajednički postupak nabave priznanje je za iskustvo i potporu koju Hrvatska ima i kada je riječ o gašenju šumskih požara na nacionalnoj razini, kao i za ispomoć koju smo pružili brojnim trećim državama u našem bližem i daljnjem susjedstvu“, naglasio je ministar Božinović.
 
Podsjetio je da je Vlada RH prije osam godina uputila dva kanadera za gašenje požara u Izrael, a osim Izraela naši su kanaderi pomogli i u gašenju požara u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.
 
Kanaderi su se pokazali kao najbolje i najučinkovitije sredstvo za gašenje požara većih razmjera, a njihova je proizvodnja nažalost bila obustavljena.
 
Da bi se ponovno pokrenula proizvodnja potrebno je zaključiti ugovore sa svih šest država članica koje su uključene u zajednički postupak nabave.
 
Radi se o nabavi 24 nova kanadera, od čega će 12 (po dva za svaku članicu uključenu u zajednički postupak nabave) biti dio trajnih rescEU kapaciteta, a dodatnih 12 novih kanadera nabavlja se nacionalnim sredstvima.
 
Ministar Božinović napomenuo je i da je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi proizvođača - Viking i De Havilland proizvodnju ponovno pokreću uz potporu agencije Canadian Commercial Corporation i kanadske Vlade, i to novog modela/prototipa kanadera DHC-515.
Imajući sve navedeno u vidu, pregovori o ugovoru koji će se zaključiti 25. ožujka trajali su preko četiri godine.
 
Hrvatska će prva u nazočnosti povjerenika Janeza Lenarčića s Kanadskom komercijalnom korporacijom potpisati ugovor o nabavi dva nova kanadera koja se u sto postotnom iznosu financiraju europskim sredstvima. Dva nova kanadera za Hrvatsku vrijede 105 milijuna eura, pritom smo sastavili i listu rezervnih dijelova u vrijednosti od preko 7 milijuna eura koji će se isto tako u sto postotnom iznosu financirati europskim sredstvima“, zaključno je izvijestio potpredsjednik Vlade RH Božinović.
 
Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o davanju suglasnosti za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji protupožarnih zrakoplova modela DHC-515 s kanadskom komercijalnom korporacijom.
 

Pisane vijesti | Požari