Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade o hrvatskom sustavu protuminskog djelovanja za pomoć Ukrajini

Višegodišnja međunarodna suradnja omogućila nam je da prenosimo svoja  znanja i tehnologije u protuminskom djelovanju

FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj 14. sjednici, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića o upućivanju Konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji na području protuminskog djelovanja u daljnju proceduru.
 
Nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji na području protuminskog djelovanja izrađen je Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma.
 
Navedeni Sporazum potpisan je u listopadu 2023. tijekom održavanja Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini održane u Zagrebu, a potpisali su ga   potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i prva potpredsjednica Vlade Ukrajine i ministrica gospodarstva gđa Julija Sviridenko.
 
Sporazum ima za cilj daljnji razvoj bilateralne suradnje Hrvatske i Ukrajine, ali i priužanje pomoći  Ukrajini u ublažavanju socio-ekonomskih, sigurnosnih, ekoloških i drugih posljedica opasnosti od eksplozivnih ostataka rata.
 
„Hrvatska koja se sama nakon Domovinskog rata suočila s problemom minski sumnjivog zemljišta, razvila je visoko kvalitetan sustav protuminskog djelovanja koji je priznat na svjetskoj razini.
Višegodišnja međunarodna suradnja omogućila nam je da prenosimo svoja  znanja i tehnologije u protuminskom djelovanju.“ rekao je ministar Božinović
 
Ministar Božinović predstavio je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju povjerenstva za praćenje provedbe nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
 
„Riječ je o izmjeni i dopuni Odluke koju je Vlada RH donijela u lipnju 2021. godine, a dopunama i izmjenama Odluka se usklađuje s izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave te su sada  članovi povjerenstva predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te se propisuje da će članove povjerenstva Vlada imenovati u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.“ istaknuo je ministar Božinović.
 

Pisane vijesti