Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade o poslovima iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Strategije upravljanja rizicima od katastrofa, Prijedlog operativnih programa nacionalnih manjina, kao i Akcijski plan upravljanja granicom od 2024. do 2028. godine

Foto: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj 17. sjednici, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je nekoliko prijedloga i izvješća iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova koje je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.
 
Vlada je prihvatila:
  1. Prijedlog odluke o donošenju operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. - 2028.;
  2. XVIII. Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2023. godinu;
  3. Prijedlog Strategije integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske od 2024. do 2028. godine i Prijedlog Akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske od 2024. do 2028. godine i
  4. Izvješće o provedbi Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, za 2023. godinu.
 
Prijedlog operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. - 2028.
 
Što se tiče Prijedloga operativnih programa nacionalnih manjina, predloženi Operativni programi sadrže 41 aktivnost više u odnosu na prethodni program te je sadržajno podijeljen u dva dijela:
 
  • opći dio Operativnog programa za sve nacionalne manjine, koji sadrži 56 aktivnosti kojima je cilj zaštita i unaprjeđenje postojeće razine prava svih nacionalnih manjina te
  • posebni dio, koji sadrži 153 aktivnosti koje se odnose na pojedine nacionalne manjine s obzirom na njihove specifičnosti i potrebe unaprjeđenja postojeće razine njihove zaštite.

„Predloženi Operativni programi, koji su zajednički izradili predstavnici nacionalnih manjina i Vladini resori, nastavak je kontinuiranog rada na unaprjeđenju postojeće razine zaštite prava nacionalnih manjina“, riječi su potpredsjednika Vlade Božinovića nakon čijeg je izlaganja Vlada donijela Odluku kojom se nositelji pojedinih aktivnosti obvezuju za njihovo provođenje, dok se za Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zadužuje za dostavljanje izvješća o provođenju Operativnih programa za prethodnu godinu.
 
Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2023. godinu
 
Iz izvješća Međuresorne radne skupine za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske koja prati provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom, potpredsjednik Vlade Božinović je, između ostalog, za 2023. godinu izdvojio sljedeće:
 
  • hrvatski vizni informacijski sustav postao je dio središnjeg europskog viznog sustava,
  • uspostavljen je sustav za razmjenu podataka između nadležnih tijela u međunarodnom pomorskom prometu,
  • u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nastavljeno je s aktivnostima na projektu i ojačana međunarodna zdravstvena pravila i pripravnost u EU,
  • obuka granične policije usklađena je sa Zajedničkim nastavnim programom za graničnu policiju koji je izradio Frontex,
  • nastavljeno je s nabavom tehničke opreme za nadzor granice za što su korištena EU sredstva u iznosu od oko 63 milijuna eura za razne projekte putem kojih su nabavljene:

- prikolice s termovizijskim kamerama i terenskim vozilima, a potpisan je ugovor za nabavu još 10 takvih sustava,
- uređaji za provjeru autentičnosti putnih isprava čija je funkcija jednostavno i brzo otkrivanje krivotvorenih putnih isprava na graničnim prijelazima,
- ručni rendgenski skeneri za pronalaženje skrivenih predmeta i osoba,
- 6 brodica te je
- odobren projekt Europske komisije ukupne vrijednosti 19 milijuna eura u svrhu nabave specijalizirane opreme, plovila, terenskih vozila i bespilotnih letjelica.
 
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović predstavio je Prijedlog Strategije integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske od 2024. do 2028. godine i Prijedlog akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske od 2024. do 2028. godine
 
Petom po redu Strategijom uvodi se novi europski koncept integriranog upravljanja granicom i postavljeno je devet strateških ciljeva upravljanja granicom, a koji uključuju:
 
  • učinkovitu graničnu kontrolu, 
  • učinkovitu zaštitu vanjske granice,
  • vraćanje nezakonitih migranata,
  • suzbijanje prekograničnog kriminaliteta,
  • jačanje suradnje sa susjednim trećim zemljama,
  • jačanje suradnje sa zemljama članicama EU i FRONTEX-om,
  • međunarodnu zaštitu, obuku i inovacije te
  • učinkovitu suradnju svih sudionika definiranih Strategijom.
Kako je naglasio potpredsjednik Vlade Božinović, pripadajući Akcijski plan detaljno razrađuje strategiju kroz pojedinačne aktivnosti s nositeljima, vremenskim okvirom, izvorima financiranja i ključnim ciljevima. 

Na kraju svog današnjeg izlaganja potpredsjednik Vlade i ministar Božinović podnio je Izvješće o provedbi Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, za 2023. godinu i Akcijski plan do 2024. godine. 
 
Podsjetio je kako je Vlada u listopadu 2022. godine donijela Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine i Akcijski plan do 2024. godine.

"Iz Izvješća je vidljivo da su za dva strateška cilja, a to su smanjenje rizika od katastrofa i povećanje spremnosti za upravljanje u katastrofama, financirani projekti u iznosu od 245.850.000,00 eura. Tu bih izdvojio projekte poput multisenzorskog zračnog snimanja u svrhu izrade procjene smanjenja rizika od katastrofa, primijenjena istraživanja klizišta, projekti Hrvatskih voda za smanjenje rizika od poplava, projekti Ministarstva poljoprivrede u navodnjavanju za smanjenje rizika od suše, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), opremanje i osposobljavanje državnih intervencijskih postrojbi, osposobljavanja timova HGSS-a, projekte podizanja svijesti i edukacije javnosti s naglaskom na mlade i djecu", pojasnio je potpredsjednik Vlade Božinović. 
 
„Projekti su usmjereni na mjere za učinkovito upravljanje rizicima od katastrofa, uključujući preventivne aktivnosti, kampanje za podizanje svijesti, rano i učinkovito rano upozoravanje građana i operativnih snaga sustava civilne zaštite o opasnostima i potrebnim mjerama za smanjenje žrtava i šteta korištenjem modernih tehnologija“, zaključne su riječi potpredsjednika Vlade Božinovića vezane uz navedeno Izvješće koje je Vlada RH također prihvatila.

 
Kada govorimo o katastrofama i upravljanju rizicima od katastrofa, a vezano uz trenutnu situaciju u Dalmaciji, predsjednik Vlade RH Plenković je u svom uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici, osim vatrogascima i svim raspoloživim snagama na terenu, riječi zahvale uputio i policijskim službenicima.
 
Zaključno, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković podsjetio je i na nabavu dva nova kanadera koja su u sto postotnom iznosu financirana europskim sredstvima, a Odluku o davanju suglasnosti za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji protupožarnih zrakoplova modela DHC-515 s kanadskom komercijalnom korporacijom predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na sjednici Vlade u ožujku ove godine.
 

Priopćenja