Ispravak netočne informacije objavljene u medijima

MUP nije kontaktirao VSOA-u i zatražio provođenje izvida o tome tko daje informacije medijima

Foto: ilustracija

Na internetskom portalu www.24sata.hr 28. kolovoza 2024. godine u 11:33 objavljen je autorski članak novinara Luke Safundžića pod naslovom MUP traži od VSOA-e da istraži tko daje povjerljive informacije o letovima predsjednika države.
 
U navedenom članku je, između ostalog, navedeno: „Ured za posebne poslove sigurnosti, dio Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) koji obavlja policijske poslove osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, zatražio je od Vojno-sigurnosne agencije (VSOA) izvide kako bi se utvrdilo tko točno dostavlja medijima sigurnosno osjetljive podatke o najavljenim, dakle budućim, letovima šefa države.“ - a koji navod nije točan i može biti krivo protumačen.
 
Uprava za posebne poslove sigurnosti je - obavljajući policijske poslove osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora - nadležnu Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) obavijestila kako se na društvenim mrežama i u javnom prostoru pojavljuju podaci o približnom vremenu i relaciji prijevoza štićenih osoba, a što može imati utjecaja na mjere osiguranja štićene osobe te su u tom smislu zatražena sigurnosna saznanja i procjena eventualne prijetnje za štićenu osobu.
 
Dakle, Uprava za posebne poslove sigurnosti ovog Ministarstva nije kontaktirala Vojno-sigurnosnu agenciju niti je ovlaštena nalagati provođenje policijskih izvida.
 
Zaključno naglašavamo kako autor članka prije objave informacije nije kontaktirao Ministarstvo unutarnjih proslova radi njene provjere, a to nije učinio niti Večernji list www.vecernji.hr koji je u 12:07 prenio informaciju pod naslovom: „MUP tražio od VSOA-e da istraži tko otkriva podatke o letovima Milanovića, Anušić: 'Mi nemamo tu evidenciju'“

Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na sve medije da, prije objave informacija, kontaktiraju relevantne institucije radi provjere točnosti podataka kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija i osiguralo odgovorno informiranje javnosti.

Priopćenja | Vijesti iz medija