jer SIGURNOST je bitna: Svečano obilježen Dan policije i blagdan svetog Mihovila

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović na obilježavanju Dana policije: Čast je biti na čelu sustava hrabrih ljudi

Vijest: HINA/MUP

"Moja obveza i obveza ministarstva je na današnji dan slaviti hrabrost koja je definirala vaše živote. Hrvatski vojnici i policajci obranili su i oslobodili ovu zemlju, no nedovoljno često slavimo žene i muškarce u uniformama koji svakog dana izlažu vlastite živote kako bi mi bezbrižno išli na posao, u škole i vrtiće, išli na utakmice, noćne izlaske i izlete u prirodu", rekao je Božinović.

Istaknuo je da je prekjučer objavljeno još jedno istraživanje u kojoj su građani ocijenili Hrvatsku sigurnom zemljom te da sigurnost postaje zaštitni znak Hrvatske. "Posebno smo ponosni na rezultate u borbi protiv imovinskog kriminaliteta, organiziranog kriminala i korupcije. To su ozbiljni problemi koji narušavaju povjerenje u institucije i usporavaju napredak. To je nelak zadatak, ali vi ste pokazali da ste ga dostojni", poručio je ministar policajcima.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da su policijski službenici i službenice svojim radom smjestili Hrvatsku na visoko 15. mjesto najsigurnijih zemalja na svijetu, što pokazuje globalni sigurnosti, dodajući kako uživamo titulu najsigurnije zemlje u svijetu za noću šetnju.

"Često smo izloženi kritici i nerazumijevanju, ali nas oni također vode naprijed i navode da pokušamo bolje, više, jače. Da smo se i ove godine trudili povećati razinu sigurnosti govori i podatak da tijekom ovogodišnje turističke sezone nije zabilježen niti jedan ozbiljniji sigurnosni događaj", ocijenio je.

Milina je podsjetio i da je RH u šengenskom prostoru i da granična policija provodi kompenzacijske mjere, što je dovelo do 50 postotnog smanjenja trenda nezakonitih prelazaka državne granice i isto toliko povećanje broja procesuiranih krijumčara.

Precizirao je da je od početka ove godine do danas uhićeno preko 1480 krijumčara i njihovih pomagača, dok stopa ukupne razriješenosti kaznenih djela već četvrtu godinu zaredom premašuje 70 posto, što nikada ranije nije zabilježeno.

"Četvrtu godinu zaredom imovinski kriminalitet, iako najbrojniji, bilježi manje od 24.000 kaznenih djela. Imamo drugi najmanji broj počinjenih ubojstava od hrvatske neovisnosti, odnosno 23 ubojstva, a sva su razriješena", dodao je.

Milina: Prioritet su borba protiv gospodarskog kriminala i korupcije

Govoreći o policijskoj proaktivnosti, Milina je istaknuo da je 18 posto više prijavljenih kaznenih djela u kojima se štite djeca i članovi obitelj, a nastavljen je i stabilan petogodišnji plan otkrivanja koruptivnih kaznenih djela. Također, 50 posto je više prijavljenih kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta, a 35 posto je više otkrivenih zločinačkih udruženja na četverogodišnjoj razini.

Milina je rekao da je četiri posto više prijavljenih kaznenih djela kriminaliteta droga te da je nastavljen višegodišnji trend ustrajnog istraživanja ratnih zločina. U prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno je 120 takvih kaznenih djela. Iznio je i podatak da je 2023. godine s najmanje utvrđenih prekršaja protiv javnog reda i mira unazad 10 godina.

Rekao je i da je strateški prioritet Ravnateljstva policije gospodarski kriminal i korupcija te da policija nastavlja stabilan niz otkrivanja ovih kaznenih djela čija je ukupna materijalna šteta u 2023. iznosila više od 651 milijun eura, odnosno 83 posto više nego godinu dana ranije.

Naglasio je i kako je prepoznato da hrvatska policija u Europol šalje čak 60 posto ukupnih informacija za iniciranje novih kriminalističkih istraživanja usmjerenih protiv kriminalnih skupina.

Milina je posebno čestitao Dan policije najboljim policajcima kojima su dodijeljene zahvalnice, priznanja i medalje.

"Hrabri ljudi"

Zahvalnice su dodijeljenje Matiji Greguriću, prvom djelatniku MUP-a koji je nastupio na najvećem sportskom natjecanju - Olimpijskim igrama u Parizu, u atletskoj disciplini - bacanje kladiva te policijskim službenicima Interventne jedinice policije u policijskoj upravi istarskoj i Jedinici specijalne i interventne policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske za akciju vađenja neeksplodiranog ubojitog sredstva iz pulske luke Mandrač.

Mirko Ćosić, Marko Zubčić, Matej Vuleta, Hrvoje Kolić i Bernardo Županjac iz Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar dobitnici su priznanja za spašavanje djeteta koje je jak jugozapadni vjetar na SUP-u nosio u Zadarskom kanalu.
Policijski službenik Postaje granične policije Vrgorac Ivan Polić dobitnik je priznanja jer je izvan službe spasio život građaninu koji je doživio srčani udar, reanimiravši ga 20 minuta.
 
Godišnja nagrada za skupinu dodijeljena je Službi kibernetičke sigurnosti pri Upravi kriminalističke policije koja je uspješno provela više opsežnih i zahtjevnih kriminalističkih istraživanja te Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske koja je tijekom 2024. ostvarila 100-postotnu razriješenost kaznenih djela protiv života i tijela.

Godišnju nagradu za pojedinca dobio je Ivan Šest, policijski službenik Uprave za javni red i sigurnost Ravnateljstva policije koji je izvan službe uhitio trojicu razbojnika.

Medalje za izuzetan pothvat dodijeljene su Dejanu Breškom i Jurici Jovanu za spašavanje života, kao i njihovim kolegama iz Policijske uprave Varaždinske Zoranu Mađaru i Draženu Đurinu.

Policijski službenici Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske i PU osječko-baranjske, Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka i Postaje pomorske policije Rijeka dobitnici su medalje za izuzetan pothvat radi izmiještanja i neutralizacije protubrodske mine pronađene u podmorju akvatorija otoka Lošinja.

Miroslav Ravlić, Robert Lesić, Ivan Rokinger, Danijel Marović i Kristijan Rokinger iz Policijske uprave virovitičko-podravske nagrađeni su medaljom jer su ovoga ljeta izvan radnog vremena na izletištu na rijeci Dravi spasili šestogodišnjeg dječaka i njegovog četrdesetdvogodišnjeg oca od utapanja.
 
Policijski službenici Zorana Sarajlija i Jure Valentić iz Policijske uprave osječko-baranjske dobitnici su medalje za izuzetan pothvat u policijskom postupanju.
 
Željko Đukez i Vesna Erić iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske dobitnici su medalje za izuzetni pothvat u policijskom postupanju čije je djelovanje izravno utjecalo na zaštitu i spašavanje života te tjelesnog integriteta osobe, kao i na zaštitu i spašavanje imovine većeg opsega.

 


jer sigurnost je bitna. Hrvatska policija

Uz moto „jer sigurnost je bitna“, obilježavanje Dana policije se nastavlja u već sutra 28. rujna na zagrebačkom Bundeku.
Uz bogat sportski i glazbeni program policija će tijekom cijelog dana (od 9 do 18 sati) pokazati opremu svih rodova policije koju koristi u svakodnevnom radu. Posjetitelji će moći saznati kako i sami mogu postati dio velike „plave obitelji“, a održat će se i tradicionalna utrka građana i policije.
Uz policijsku klapu Sveti Mihovil i rock sastav "Opća opasnost“ na Bundeku će se moći zapjevati i zaplesati.

Proslavimo još jedan Dan policije zajedno!

Pratite nas na @danpolicije (facebook i instagram profilima)
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica