Državna tajnica Petrijevčanin na sjednici Vlade RH predstavila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Na sjednici je donesena i Odluka o davanju suglasnosti MUP-u za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za razminiranje šuma i šumskih zemljišta iz projekta Croatian safe steps - CROSS II       

FOTO: YouTube VladaRH

U četvrtak, 10. listopada 2024. godine, održana je 31. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Državna tajnica Irena Petrijevčanin na sjednici je predstavila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za razminiranje šuma i šumskih zemljišta iz projekta Croatian safe steps - CROSS II.
 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Budući da važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne sadrži uvjete za razvijanje sustava automatiziranih vozila niti propisuje uvjete pod kojima ova vozila mogu sudjelovati u prometu, potrebno je isti dopuniti novim odredbama koje će ovim vozilima omogućiti sigurno i nesmetano sudjelovanje u realnim uvjetima u prometu na cestama“, pojasnila je državna tajnica Petrijevčanin.

Propisivanjem zakonskih uvjeta za prometovanje ovih vozila, među ostalim će se urediti i uvjeti koje moraju ispunjavati sva vozila koja sudjeluju u prometu na ovaj način, a uz navedeno osigurat će se provedba uredbi Europske unije u području automatizirane vožnje.

Kako bi se takvim vozilima omogućilo sigurno prometovanje, izmjenama ovog Zakona osigurava se provedba akata Europske unije, kojima se regulira i postupak ispitivanja i homologizacije ovih vozila.

Među ostalim, ovim se izmjenama Zakona uređuje i pitanje odgovornosti u slučaju nesreće ili prometnog prekršaja, ovisno o tome je li ih počinio proizvođač, vlasnik vozila ili operator u vozilu, odnosno operator intervencije na daljinu ili ostali sudionici u prometu te odgovorne osobe poput proizvođača, uvoznika ili sl.

Automatizirana vozila moći će prometovati isključivo na ograničenom odobrenom testnom području pod propisanim uvjetima, kako ne bi predstavljala povećanu opasnost za druge dionike u prometu.

Također, određene su obveze i dužnosti operatora u vozilu i na daljinu, odgovornost za počinitelje prekršaja, obveza dostave podataka nadležnim tijelima i druge obveze svih dionika Zakona.

Vlada RH prihvatila je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 
Nastavak uspješnog razminiranja - Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za razminiranje šuma i šumskih zemljišta iz projekta Croatian safe steps - CROSS II

Ministarstvo unutarnjih poslova je u prethodnom financijskom razdoblju za financiranje poslova razminiranja vrlo uspješno koristilo sredstva EU fondova pa je i u novom financijskom razdoblju, u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., za operaciju  „Razminiranje šuma i šumskog zemljišta u Republici Hrvatskoj“, planirano  80 milijuna EUR bespovratnih EU sredstava, uvodno je istaknula državna tajnica.

Cilj prvog dijela projekta Croatian safe steps CROSS bilo je razminiranje šuma i šumskog zemljišta na području 5 županija (Karlovačka, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska).

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 4. travnja 2024. godine.

Po drugom pozivu MUP je kao korisnik također podnio projektnu prijavu za projekt Croatian safe steps - CROSS II za razminiranje više od 4000 ha šuma i šumskog zemljišta na području 4 županije (Karlovačka, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka i Splitsko-dalmatinska).

Aktivnosti razminiranja provodit će se na 75 radilišta, dok je razdoblje provedbe od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2026. godine. Bespovratnim sredstvima financirat će se 62% troškova, a preostali dio od 38% sufinancirat će se sredstvima državnog proračuna.

Državna tajnica Petrijevčanin zaključila je kako će se, zahvaljujući ovim projektima, ukloniti minska opasnost s cijelog područja Republike Hrvatske do ožujka 2026. godine kako je i planirano te da su ovi projekti još jedan dokaz odlučnosti i posvećenosti ove Vlade razminiranju Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog navedene Odluke.

Pisane vijesti