Održan okrugli stol za zaštitu privatnosti djece u medijima

U organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu jučer, 29. svibnja, u Novinarskom domu održan je okrugli stol na temu „Izvještavanje o djeci – inicijativa za zaštitu privatnosti djece u medijima“, na kojem je, uz brojne predstavnike Ureda Pravobraniteljice za djecu, Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog novinarskog društva i predstavnike medija, o ovoj problematici, s policijskog aspekta, govorila i voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju u Ravnateljstvu policije, Renata Odeljan.

U organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu jučer, 29. svibnja, u Novinarskom domu održan je okrugli stol na temu „Izvještavanje o djeci – inicijativa za zaštitu privatnosti djece u medijima“, na kojem je, uz brojne predstavnike Ureda Pravobraniteljice za djecu, Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog novinarskog društva i predstavnike medija, o ovoj problematici, s policijskog aspekta, govorila i voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju u Ravnateljstvu policije, Renata Odeljan.

U uvodnom dijelu rasprave pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić napomenula je kako organizacija ovog okruglog stola predstavlja samo nastavak niza akcija koje njezin Ured inicira s ciljem veće zaštite privatnosti djece u medijima i njihovih prava. Pravobraniteljica Jelavić najveći naglasak je stavila na podizanje standarda medijskog izvještavanja o djeci i maloljetnicima i stvaranje osjećaja odgovornosti medija kad se piše o ovoj tematici.

„Želimo educirati sve koji izvještavaju o događajima u kojima su sudionici djeca da to čine s poštovanjem prema djeci, vodeći računa o njihovim interesima, pravu na privatnost  i o poštivanju zakonskih odredbi“ – rekla je Jelavić. Također, naglasila je kako je u nekoliko navrata pokušala okupiti urednike medijskih kuća, kako bi s njima razgovarala o problematici izvještavanja o djeci u medijima, ali se na njen poziv od 17 pozvanih redakcija odazvao tek urednik jednog internetskog portala i troje novinara.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Damir Novosel je istaknuo kako su djeca i maloljetnici podložni dodatnoj viktimizaciji izvještavanjem o samom postupku u medijima, a tome svakako pridonose i senzacionalistički napisi koji nikako ne idu u prilog zaštiti njihove privatnosti. I on, kao i pravobraniteljica Jelavić, smatra da bi kaznena odgovornost medija trebala biti posljednje sredstvo u zaštiti privatnosti djece, te kako treba pronaći balans između prava djece i prava javnosti na informaciju.


U ime Hrvatskog novinarskog društva o ovoj problematici govorio je član Upravnog vijeća Vladimir Lulić koji je apelirao na medije da kod izvještavanja o djeci poštuju prava zaštite djece i njihovog identiteta. Lulić je rekao i kako se najviše krše prava djece u izvještavanju o slučajevima obiteljskog nasilja, djece pripadnika romske populacije i u još nekim drugim slučajevima, te još jednom okupljene podsjetio na stav Skupštine HND-a o nužnosti kažnjavanja prekršitelja zakona, odnosno kaznene odgovornosti onih koji krše prava djece u medijima.


„U sustavu Ministarstva unutarnjih poslova na poslovima maloljetničke delinkvencije i zaštite djece i maloljetnika radi oko 130 policijskih službenika raznih profila (kriminalisti, socijalni radnici, pedagozi, psiholozi) koji u svom radu usko surađuju sa drugim nadležnim institucijama, a kako bi se njegovao dobar odnos policije i javnosti policijske uprave se kontinuirano upućuju na unaprjeđenje suradnje sa sredstvima javnog priopćavanja s ciljem suzbijanja delinkventnog ponašanja djece i maloljetnika, te njihove zaštite od ponašanja i događaja koji mogu ugroziti njihov odgoj ili razvoj“, istaknuo je u svom obraćanju načelnik Kabineta ministra MUP-a Dražen Krtanjek. Načelnik Krtanjek se osvrnuo i na to kako je ponekad u
medijskom izvještavanju o događajima u kojima su djeca ili maloljetnici počinitelji kaznenih djela ili su žrtve kaznenih djela prisutan i senzacionalistički pristup, ali je naglasio i veliki doprinos medija u senzibiliziranju javnosti na probleme nasilja u obitelji, maloljetničke delinkvencije i kaznenih djela na štetu maloljetnika.

Voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju u MUP-u Renata Odeljan u svom izlaganju je rekla kako bi policija trebala intenzivirati svoja postupanja u pravcu zaštite privatnosti djece u medijima, poticati specijalizaciju novinara te ih pozivati na stručne skupove na kojima se raspravlja o djeci, te senzibilizirati javnost za posljedice koje mogu nastati kod djece zbog kršenja njihove privatnosti u medijima. U tom kontekstu nadovezala se i Marija Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu, koja je u svom izlaganju o psihološkim aspektima prikaza djeteta u medijima naglasila kako se određenim izvještavanjem o djeci u medijima može proizvesti efekt promjene djetetove slike o sebi, promjene njegovog samopoimanja i samopoštovanja, a u krajnjem slučaju i stresa i stigmatizacije djeteta u društvu.


Ona je apelirala medije da je u izvještavanju o djeci ponekad dobro pitati se da li će se izvještavanjem djetetu nanijeti šteta, može li se minimalizirati šteta, te da budu svjesni kako mediji stvaraju sliku djeteta, utječu na percepciju javnosti o tome tko su djeca, kakva su i kako se ponašaju. Ta slika može u javnosti poticati i razvijati poštovanje prema djetetu i njegovim snagama i ograničenjima, kao što se iz nje mogu širiti predrasude i stereotipi.

Stoga, predložila je zamjenica pravobraniteljice, preferirajmo izvještavanje o fenomenu, pojavnim oblicima nekog ponašanja, a ne o osobi. 
     
 
 
 
 


Stranica