MINISTRI KIRIN I PLATTER: Odlična suradnja hrvatske i austrijske policije

Bio je to prvi posjet nedavno imenovanog novog austrijskog ministra unutarnjih poslova jednoj od zemalja europskog jugoistoka, a tu je prigodu ministar Platter iskoristio i za predstavljanje dvojice austrijskih policijskih službenika koji će po prvi puta tijekom turističke sezone boraviti u Republici Hrvatskoj sa zadaćom pomoći mnogobrojnim austrijskim turistima u našoj zemlji...

Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Austrije, te policije dviju zemalja već niz godina njeguju iznimno dobru i kvalitetnu suradnju, koja je rezultirala nizom zajedničkih akcija na sprječavanju niza kaznenih djela međunarodno organiziranog kriminala. To će i nadalje biti jedan od važnih dijelova suradnje dva ministarstva i dviju policija – složili su se tijekom sastanka, koji je u srijedu 27. lipnja poslijepodne održan u Zagrebu, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ivica Kirin i njegov austrijski kolega Günther Platter. Bio je to prvi posjet nedavno imenovanog novog austrijskog ministra unutarnjih poslova jednoj od zemalja europskog jugoistoka, a tu je prigodu ministar Platter iskoristio i za predstavljanje dvojice austrijskih policijskih službenika koji će po prvi puta tijekom turističke sezone boraviti u Republici Hrvatskoj sa zadaćom pomoći mnogobrojnim austrijskim turistima u našoj zemlji.

Ministru Ivici Kirinu predao je i tekst nacrta sporazuma o suradnji hrvatske i austrijske policije pri organizaciji i sigurnom održavanju Europskog nogometnog prvenstva EURO 2008. čiji će domaćini biti Austrija i Švicarska. Ujedno, austrijski ministar Platter službeno je pozvao ministra Ivicu Kirina da 12. i 13. srpnja ove godine sudjeluje u Innsbrucku na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica Salzburškog foruma. Riječ je o neformalnoj skupini srednjoeuropskih zemalja članica EU (Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Rumunjska i Bugarska), gdje je Hrvatska prošle godine dobila status promatrača.

Zahvaljujući svom gostu na pozivima i dosadašnjoj vrlo uspješnoj suradnji, ministar Ivica Kirin naglasio je kako će primjena novih tehnologija, te stalno opremanje i usavršavanje policija dviju zemalja omogućiti još uspješniju borbu protiv međunarodno organiziranog kriminala, a osobito doprinijeti prekidu „balkanske krijumčarske rute“. Ministar Kirin naglasio je da je to vrlo važno i zbog učinkovite borbe protiv rastuće opasnosti međunarodnog terorizma, a austrijskoj je strani ponudio i mogućnost neposredne razmjene podataka iz DNA baza, što može doprinijeti učinkovitijem razrješenju kaznenih djela u obje države.

Odgovarajući na poziv da hrvatska policija pomaže u stvaranju sigurnosnih uvjeta za održavanje EURA 2008. ministar Kirin je istaknuo spremnost hrvatske policije da svoja bogata iskustva u organizaciji vrhunskih sportskih događaja podijeli s austrijskim i švicarskim kolegama, te je dodao kako je u Hrvatskoj odnedavno u primjeni još rigorozniji zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Zaželjevši dobrodošlicu dvojici austrijskih policajaca, ministar Kirin je naglasio kako su prošlogodišnja pozitivna iskustva s kolegama iz Mađarske sada otvorila mogućnost da toijekom turističke sezone u Hrvatskoj borave i policijski službenici iz drugih europskih zemalja, što će dodatno povećati osjećaj sigurnosti turista iz tih zemalja tijekom boravka u Republici Hrvatskoj.

Ministar Kirin podržao je i inicijativu svoga austrijskog kolege Guenthera Plattera za učinkovitijom suradnjom policija i državnih tijeka zaduženih za sigurnost u zemljama jugoistočne Europe. Austrijska inicijativa, naime, zalaže se za usvajanje konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi, definiranju daljnjeg razvoja SECI centra u Bukureštu, kao središta za razmjenu podataka i suradnju policija i carina zemalja europskog jugoistoka, te za poticanje interkulturalnog dijaloga u okviru Brdo procesa – inicijative koja jednom godišnje na Brdu kod Kranja okuplja ministre unutarnjih poslova i sigurnosti zemalja europskog jugoistoka..

Dvojica ministara zaključila su kako bi što prije trebalo osposobiti i kvadrilateralni centar za suradnju policija Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske sa sjedištem u slovenskoj Dolgoj Vasi kod Lendave. Ministar Kirin sa zadovoljstvom je podržao i ideju austrijskog kolege da se tijekom 2008. godine u Beču okupe ministri unutarnjih poslova zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Tijekom vrlo sadržajnih razgovora dvojice ministara, zagrebačkom su susretu bili nazočni i brojni članovi dvaju izaslanstava. Uz ministra Ivicu Kirina hrvatsko su izaslanstvo sačinjavali: ravnatelj policije Marijan Benko, njegov zamjenik Ivan Nađ, načelnik Kabineta ministra Dražen Krtanjek, te načelnici uprava policije, kriminalističke i granične policije – Marko Rašić, Darko Dundović i Nikola Milina. U austrijskom izasslanstvu, uz ministra Plattera, još je bila austrijska veleposlanica u RH gospođa Helga Konrad, te zamjenik šefa Kabineta ministra dr. Matthias Wechner, dr. Wilhelm Sandrisser, načelnik Odjela za međunarodne poslove, poslove s javnošću, nabave i EU – koordinacije, glasnogovornica Michaela Huber, te načelnik Odjela za poslove policije za strance Berndt Koerner, te načelnik Odjela za istrage, organizirani i opći kriminalitet u Saveznoj upravi kriminalističke policije Erich Zwettler.

 
 

Stranica