Austrijski policajci na Kvarneru

U prvoj smjeni dva tjedna na području Kvarnera će boraviti dvojica iskusnih austrijskih policajaca hrvatskih korijena – Gradišćanski Hrvati Stefan Mertschenitz i Johann Marlovitz. Obojica vrlo dobro govore i razumiju hrvatski jezik, te...

Od 1. srpnja na području policijske uprave Primorsko – goranske u četiri će dvotjedne smjene boraviti po dvojica austrijskih policajaca, koji će pomagati turistima iz te zemlje u lakšem sporazumijevanju i kontaktima s predstavnicima hrvatskih institucija, ponajprije policijom.

Oni će svoju službu obavljati temeljem sporazuma potpisanog 18. svibnja u Cavtatu, koji predviđa da austrijski policajci s hrvatskim kolegama čine zajedničke ophodnje, te da tijekom obavljanja službe nose austrijsku policijsku odoru, ali ne mogu primjenjivati svoje policijske ovlasti. Po potrebi intervenirati će i na području drugih policijskih uprava na Jadranu, odnosno, u situacijama kada će trebati pružiti pomoć turistima iz Austrije.

Dvojicu prvih policijskih službenika iz Austrije u Hrvatsku je osobno dopratio austrijski mistar unutarnjih poslova Günther Platter, naglasivši kako je to prvi put da austrijski policajci na ovakav način obavljaju svoju misiju izvan granica njihove države, te je posebno izrazio zahvalnost ministru Ivici Kirinu i ravnatelju policije Marijanu Benku na inicijativu i ideji da austrijski policajci na taj način pomognu u sigurnijem boravku turista iz njihove zemlje na odmoru u Hrvatskoj.

U prvoj smjeni dva tjedna na području Kvarnera će boraviti dvojica iskusnih austrijskih policajaca hrvatskih korijena – Gradišćanski Hrvati Stefan Mertschenitz i Johann Marlovitz. Obojica vrlo dobro govore i razumiju hrvatski jezik, te se, kako su naglasili, neobično raduju susretu s hrvatskim kolegama, te radu u zemlji odakle su u austrijsko Gradišće njihovi preci doselili prije više od pet stoljeća.

Tijekom turističke sezone sličan oblik suradnje hrvatska policija razvijat će i s policijama Mađarske, Francuske i još nekih zemalja.



Stranica