Austrijski policajci na Kvarneru: 'Blagodat za svakog turista'

Na području Policijske uprave primorsko-goranske će od 01. srpnja 2007. godine u četiri dvotjedne smjene boraviti po dvojica austrijskih policajaca. Oni će pomagati turistima iz te zemlje u lakšem sporazumijevanju i kontaktima s predstavnicima hrvatskih institucija...

Na području Policijske uprave primorsko-goranske će od 01. srpnja 2007. godine u četiri dvotjedne smjene boraviti  po dvojica austrijskih policajaca. Oni će pomagati turistima iz te zemlje u lakšem sporazumijevanju i kontaktima s predstavnicima hrvatskih institucija.

Rezultat je to sporazuma hrvatske i austrijske policije potpisanog 18. svibnja ove godine u Cavtatu, a sam je pilot-projekt suradnje ovih dviju policija predstavljen  na konferenciji za novinare održanoj danas u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

Na konferenciji su nazočili načelnik Ureda ravnatelja Dubravko Novak, načelnik Uprave policije Marko Rašić, načelnik Sektora policije  PU PG Robert Jurašić, gradonačelnik Opatije Amir Muzur te dvojica austrijskih policajaca Stefan Merschenitz i Johann Marlovitz.

Načelnik Ureda ravnatelja Dubravko Novak istaknuo je kako se ovakav vid suradnje i projekt pokazao izuzetno dobrim  jer između ostaloga  pruža stranim turistima dodatni osjećaj sigurnosti kada vide svoje policajce. Izrazio je zadovoljstvo Ravnateljstva policije MUP-a RH u provođenju ovih projekata te najavio provođenje istih  u suradnji s policijama mađarske i francuske policije tijekom ove godine, a s policijama Njemačke, Slovačke i Češke sljedeće godine.

Prošlogodišnji projekt koji se provodio s mađarskim policajcima na području PU zadarske pokazao se vrlo uspješnim ocijenio je načelnik Uprave policije Marko Rašić, ističući kako će austrijski policajci boraviti na području Policijske postaje Opatija gdje će zajedno s hrvatskim  policajcima obavljati službu u svojim policijskim odorama, ali neće primjenjivati  policijske ovlasti.

Gradonačelnik Opatije dr.sc. Amir Muzur zahvalio se djelatnicima MUP-a  RH istaknuvši  vrlo dobru suradnju te pozdravio ovaj pilot-projekt policije nazvavši ga "blagodatom za svakoga turista".

Nakon kratkog predstavljanja na hrvatskom jeziku koji vrlo dobro govore, dvojica austrijskih policajaca  izrazila su zadovoljstvo suradnjom s  hrvatskom policijom i svojim boravkom u našoj zemlji.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i promotivni letak kojeg je izdala PU PG uz financijsku podršku turističkih zajednica PGŽ. Ovaj letak tiskan je u 100.000 primjeraka koji će biti distribuirani većim dijelom od strane kontakt policajaca i na graničnim prijelazima na ulazu u RH te preko turističkih zajednica. Načelnik Sektora policije Robert Jurašić naglasio je da je osnovna  namjena letka pružiti turistima koji će boraviti na području primorsko-goranske  županije osnovne informacije vezane uz njihovu sigurnost i sigurnost njihove imovine. Letak je tiskan na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Tijekom današnjeg poslijepodneva predstavnicima medija bit će omogućeno snimanje austrijskih policajaca tijekom njihove prve ophodnje s hrvatskim kolegama ulicama grada Opatije.
 
 


Stranica