Daljnja suradnja MUP-a RH i IOM-a: potpisan Memorandum i Protokol o suradnji

Memorandum i Protokol o suradnji potpisali su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić i voditeljica ureda Misije IOM-a u RH Lovorka Marinović. Obje strane izrazile su svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i naglasile kako vjeruju da će provedbom danas potpisanih sporazuma ona pospješiti i time uvelike doprinijeti sprjećavanju nezakonitih migracija i borbi protiv organiziranog kriminaliteta i trgovanja ljudima.

Pozivajući se na Sporazum između Republike Hrvatske i IOM-a o pravnom statusu, povlasticama i imunitetima ove organizacije u Hrvatskoj od 2. veljače 1998. godine, MUP RH i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) danas su potpisali Memorandum kojim se formalno-pravno regulira međusobna suradnja, a vezano za sva pitanja iz područja migracija koja su u nadležnosti MUP-a RH.

Također, polazeći od zajedničkog interesa na području suzbijanja nezakonitih migracija, krijumčarenja i trgovanja ljudima, borbe protiv organiziranog kriminaliteta i povećanja prekogranične suradnje, MUP i IOM potpisali su i Protokol o suradnji u provedbi projekta “Tehnička izgradnja kapaciteta i povećanje prekogranične suradnje na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije”.

Memorandum i Protokol o suradnji potpisali su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić i voditeljica ureda Misije IOM-a u RH Lovorka Marinović. Obje strane izrazile su svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i naglasile kako vjeruju da će provedbom danas potpisanih sporazuma ona pospješiti i time uvelike doprinijeti sprjećavanju nezakonitih migracija i borbi protiv organiziranog kriminaliteta i trgovanja ljudima.

Potpisujući Protokol o suradnji u provedbi projekta “
Tehnička izgradnja kapaciteta i povećanje prekogranične suradnje na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije”, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić naglasio je da je ovaj Projekt, koji se provodi od  1. prosinca 2006. godine, od vitalnog značaja za Republiku Hrvatsku.

Svrha navedenog Projekta je povećanje tehničke opremljenosti i obučenosti granične policije na ciljanom području u borbi protiv organiziranog kriminaliteta i nezakonitih migracija, uključujući tu i krijumčarenje robe i ljudi te trgovanje ljudima. 

S obzirom da je ta ruta i dalje aktivna i da su napori MUP-a koncentrirani na sprječavanje nezakonitih migracija na toj ruti, ovaj Projekt će doprinijeti daljnjoj uspješnoj borbi svih tijela državne uprave protiv nezakonitog kriminala, istaknuo je pomoćnik Katić.

U sklopu realizacije ovog Projekta ukupne vrijednosti oko 300.000 funti (3 milijuna kuna), a koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Međunarodna organizacija za migracije, za potrebe granične policije RH nabavit će se tehnička oprema ukupne vrijednosti 123.466 funti (oko 1,4 milijuna kuna).

Oprema koja će se nabaviti u okviru Projekta za potrebe granične policije Republike Hrvatske na ciljanom području uključuje: 2 ručne termovizije, 2 vozila Land Rover Defender 90, 2 Prijenosna računala za vozila, 2 mobilna telefona, 4 Svjetiljke punjive (velike) i 4 seta osnovne opreme za otkrivanje krivotvorina.

Dio tehničke opreme, odnosno uređaj za otkrivanje otkucaja srca, uručen je hrvatskoj policiji prilikom svečanog otvorenja Projekta na graničnom prijelazu Bajakovo krajem ožujka ove godine.

Projekt osim komponente tehničkog opremanja mobilnih timova za provedbu nadzora državne granice uključuje i zajedničku obuku policijskih službenika, s ciljem što učinkovitije borbe protiv prekograničnog organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.

Voditeljica ureda Misije IOM-a u RH Lovorka Marinović naglasila je kako je IOM partnerska organizacija vladama u državama u kojima djeluje, što se posebno očituje u suradnji s MUP-om, s kojim smo od samih početaka uspostavili dobar partnerski odnos i međusobno povjerenje. Naglasila je da je realizacijom Projekta ponovno potvrđena spremnost Republike Hrvatske da ispuni preuzete obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi. Ocijenila je, također, kako će današnji Protokol potpisan s MUP-om RH doprinijeti uspostavi izgradnje granice prema Republici Srbiji, koja će u dogledno vrijeme postati vanjska granica Europske unije.

Istaknula je da Ministarstvo unutarnjih poslova RH i IOM surađuju od početka devedesetih godina, kada se ta suradnja temeljila na akcijama i projektima humanitarnog karaktera, a od 2000. godine započela je suradnja na konkretnim projektima, koji pridonose usvajanju mjera i standarda koje Republika Hrvatska provodi u procesu približavanja Europskoj uniji.

"Od brojnih zajedničkih projekata, ovdje posebno želim istaknuti projekt „Obuka policijskih službenika granične policije o trgovanju ljudima i krijumčarenju migranata“ koji smo započeli 4. prosinca 2006. godine, i koji je na međunarodnoj razini preuzet kao najbolji model", kazala je Lovorka Marinović. Voditeljica ureda Misije IOM-a u RH naglasila je i da se taj model edukacije policijskih službenika sada primjenjuje u cijeloj jugoistočnoj Europi, a s pretenzijama da se počne primjenjivati i u zemljama zapadne Europe. Dosad je za suzbijanje nezakonitih migracija educirano 27 službenika iz Odjela krim policije, s područja cijele Hrvatske. Oni sada sudjeluju u obuci svojih kolega iz Odjela za granicu, a kao profesionalne edukatore, poziva ih se na razne međunarodne treninge i seminare.

Nadovezujući se na izlaganje Lovorke Marinović, pomoćnik Katić naglasio je da je permanentna edukacija nužna, pogotovo imajući u vidu da Republika Hrvatska polako prelazi iz tranzicijske zemlje u zemlju odredište. Sukladno tome, Republika Hrvatska, paraleno s tehničkom izgradnjom i edukacijom, intenzivno radi i na usklađivanju relevantnih zakona iz ovog područja (Zakona o strancima, Zakona o azili, Strategiji migracijske politike) s regulativom EU. Primjerice u novom Zakonu o strancima posebno je razrađeno pitanje zaštite žrtava trgovanja ljudima.

Svečanom potpisivanju nazočili su i Sunčanica Skupnjak Kapić, voditeljica Projekta u ime IOM-a, Stipica Kuna, pomoćnik načelnika Uprave za granicu, načelnik Kabineta ministra Dražen Krtanjek, Josip Šuker, voditelj Projekta u ime MUP-a te drugi predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova.
 


Stranica