Krivotvorenje isprava

Kriminalistički službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su provedenim posebnim izvidima kaznenih djela, koje je koordinirao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, utvrdili postojanje osnovane sumnje u udruživanje u grupu za izvršenje kaznenih djela krivotvorenja isprava.

Izvidi kaznenih djela započeli su početkom travnja 2007. godine, a rezultirali su uhićenjem 10 osoba od kojih je 6 dovedeno u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Tijekom izvida utvrđeno je da je 31 – godišnji hrvatski državljanin iz okolice Zagreba organizirao grupu od 5 hrvatskih državljana (dvojica 40–godišnjih, 37–godišnji, 32–godišnji hrvatski državljani i 27–godišnja hrvatska državljanka) radi zajedničkog počinjena kaznenih djela.

Hrvatski državljanin (rođ. 1976. godine) i 27–godišnja hrvatska državljanka izrađivali su krivotvorene svjedodžbe o završenim srednjim školama, diplome viših i visokih škola, radne knjižice, police osiguranja od automobilske odgovornosti raznih osiguravajućih društva, dok su ostali navedeni pronalazili treće osobe od kojih su pribavljali potrebitu dokumentaciju za izradu navedenih krivotvorina koje su naplaćivali od 1.500,00 kuna do 12.000,00 kuna.

Obavljenim pretragama kod osumnjičenih pronađena je računalna oprema za izradu spomenutih krivotvorina (1 prijenosno računalo, 1 osobno računalo, 3 pisača, skener, 2 hard diska), foto papir različitih formata, 7 jastučića za žigove različitih boja, 2 seta gumenih slova za izradu faksimila, 44 cd-a i 5 disketa, 2 pištolja (PHP i CZ cal. 9 mm), 2.750,00 eura, 3.000,00 kuna, 30 pečata carinske službe, špedicije, javnih bilježnika, gradskog ureda za gospodarstvo, veći broj radnih knjižica s krivotvorenim upisima škola, krivotvorenih svjedodžbi srednjih, viših i visokih škola, bjanko obrazaca kupoprodajnih ugovora za vozila, 145 preslika polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti raznih osiguravajućih kuća, te oko 500 komada krivotvorenih odjevnih predmeta i obuće. 


Protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela iz članka 333., iz članka 311. i iz članka 314. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, te su 5. srpnja 2007. godine dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.


Stranica