Hrvatska domaćin sljedećeg ministarskog sastanka o sigurnosti u Jugoistočnoj Europi

Jednoglasna je to odluka ministara i izaslanstava deset zemalja jugoistočne Europe donijeta na kraju trećeg sastanka koji je danas završio u Bukureštu. „Zemlje Jugoistočne Europe odlukom o povjeravanju domaćinstva ovako visokog skupa našoj zemlji pokazale su koliko cijene hrvatski doprinos naporima na uspostavi viših sigurnosnih standarda i borbi protiv svih oblika međunarodnog kriminala“ – izjavio je na kraju skupa u Bukureštu ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin.

Sljedeći, 4. neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova, sigurnosti i javnog reda zemalja Jugoistočne Europe održat će se u prvoj polovici 2008. godine u Hrvatskoj. Jednoglasna je to odluka ministara i izaslanstava deset zemalja jugoistočne Europe donijeta na kraju trećeg sastanka koji je danas završio u Bukureštu.

„Zemlje Jugoistočne Europe odlukom o povjeravanju domaćinstva ovako visokog skupa našoj zemlji pokazale su koliko cijene hrvatski doprinos naporima na uspostavi viših sigurnosnih standarda i borbi protiv svih oblika međunarodnog kriminala“ – izjavio je na kraju skupa u Bukureštu ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin. Dodao je kako je Hrvatska do sada ispunila veliki dio zahtjeva koji su pred nju postavljeni u procesu pristupanja Europskoj uniji, te da spremno očekujemo poziv za otvaranje pregovaračkog procesa za poglavlje 24. – Pravda, sloboda i sigurnost. 

Hrvatska je, nastavio je ministar Kirin, također dala značajan doprinos borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i drugih oblika kriminala u Jugoistočnoj Europi. Značajan poticaj Hrvatska je dala i uspostavi neposredne suradnje zemalja regije u konkretnim akcijama suzbijanja prekograničnog kriminala, te jačanju sigurnosnih kapaciteta i uspostavi vladavine prava u zemljama europskog jugoistoka – naglasio je ministar Kirin ocjenjujući bukureštanski skup iznimno uspješnim.

Ministri unutarnjih poslova deset zemalja jugoistočne Europe u Bukureštu su potpisali i zajedničku izjavu u kojoj ističu daljnju opredijeljenost za jačanje regionalne suradnje unutar graničnih procesa s ciljem transformacije Jugoistočne Europe u područje stabilnosti, sigurnosti i napretka s jasnom europskom perspektivom svih zemalja regije.

Tijekom dvodnevnog neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova, sigurnosti i javnog reda Jugoistočne Europe u Bukureštu, ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin odvojeno je razgovarao sa svojim kolegama i voditeljima izaslanstava koji su sudjelovali na sastanku, a u tim su razgovorima dominirale teme o bilateralnoj suradnji i neposrednijoj razmjeni informacija važnih za sigurnost zemalja u regiji.      



Stranica