MUP I HNS: javna rasprava na temu „HULIGANSTVO I SPORT“

Tko su huligani, a tko navijači? Tko je odgovoran za divljačke ispade tzv „navijača“ u zemlji i inozemstvu? Koliko takvi ispadi štete hrvatskom sportu i društvu u cjelini…. To je samo dio pitanja koja se u posljednje vrijeme opravdano nameću u javnosti nakon divljačkih pohoda navijačkih skupina u Karlovcu, Kapfenbergu, Slovenskim Konjicama i drugdje...

Tko su huligani, a tko navijači? Tko je odgovoran za divljačke ispade tzv „navijača“ u zemlji i inozemstvu? Koliko takvi ispadi štete hrvatskom sportu i društvu u cjelini…. To je samo dio pitanja koja se u posljednje vrijeme opravdano nameću u javnosti nakon divljačkih pohoda navijačkih skupina u Karlovcu, Kapfenbergu, Slovenskim Konjicama i drugdje.

Potaknuti upravo ovakvim događajima, MUP i HNS danas su, 11. srpnja u prostoru Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu, organizirali javnu raspravu na temu „Huliganstvo i sport“.

Raspravi su prisustvovali organizatori, ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin i ravnatelj policije Marijan Benko sa suradnicima, predsjednik HNS-a Vlatko Marković, kao i Igor Štimac predsjednik Udruge klubova Prve HNL te Željko Klarić, pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i športa.

Ministar Kirin je u uvodnom izlaganju podsjetio da se huliganstvo u sportu ne veže samo uz nogomet, no statistički podaci govore kako se ipak najviše navijačkih ispada događalo prije, za vrijeme i nakon nogometnih utakmica. MUP zbog toga želi nizom preventivnih aktivnosti postupno mijenjati ozračje koje prati sportska natjecanja. Navijačke skupine i klubovi trebali bi se jasno distancirati od svojih tzv. "članova" koji im nanose štetu, rekao je Kirin. Ministar je također iskoristio ovu priliku kako bi  pozvao predstavnike navijačkih skupina na redovita mjesečna okupljanja i druženja sa predstavnicima klubova, policije i drugih zainteresiranih institucija.  

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, poručio je svim okupljenima, kako je nogomet sport u kojemu imaju pravo uživati svi, igrači kao i posjetitelji, te izrazio veliko žaljenje događajima u kojima male skupine navijača sklone nasilničkom ponašanju, to onemogućavaju.

Marković je također, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom MUP-a i HNS-a, te ovom prilikom pozvao i okupljene predstavnike medija da svojim izvještavanjem prije samih sportskih susreta ne "traže junake na tribinama, nego na igralištu".

Ravnatelj policije Marijan Benko, podsjetio je da je Ravnateljstvo policije MUP-a RH nedavno ustrojilo i Odsjek za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Marko Rašić, načelnik Uprave policije, održao je i prezentaciju kojom je ukratko opisano što je sve Ravnateljstvo policije MUP-a RH do sada učinilo u prevenciji nereda na športskim natjecanjima, statistiku navijačkih nereda kao i nekoliko kratkih primjera divljanja navijača prije i poslije sportskih susreta.

Raspravi su svoj doprinos dali i predstavnici navijačke skupine Bijeli anđeli, predstavnici državnog odvjetništva, Hrvatskog olimpijskog odbora, Zbora sportskih novinara, kao i istaknuta socijalna psihologinja Mirjana Krizmanić.



Stranica