Uspješno provedena akcija MUP-a i Zaklade 'Ana Rukavina ' u PU varaždinskoj

Danas je u prostorijama PU varaždinske u suradnji MUP-a RH i Zaklade «Ana Rukavina» održana akcija dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju

Danas je u prostorijama PU varaždinske u suradnji MUP-a RH i Zaklade «Ana Rukavina» održana akcija dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju u svrhu određivanja tkivnih antigena krvotvornih matičnih stanica i ulazak u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, kako bi se pomoglo oboljelima od leukemije i limfoma. Zajedničkoj akciji MUP-a i zaklade priključili su se pripadnici HVIDR-e Varaždin i Udruge specijalne jedinice policije «Roda» iz Varaždina i mnogi predstavnici medija.
Na početku akcije održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili načelnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dražen Krtanjek, načelnik PU Varaždinske Dražen Vitez, koordinatorica akcija Zaklade Ana Rukavina Ana-Marija Gali, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije «Roda» Goran Mihalić, predsjednik HVIDRE Varaždina Nenad Čalušić, te brojni predstavnici MUP-a.
Načelnik PU varaždinske Dražen Vitez istaknuo je da je PU varaždinska prva policijska uprava koja se, nakon prve akcije koja je provedena krajem svibnja među pripadnicima Specijalne i Interventne policije u Zagrebu, uključila u ovu humanitarnu akciju. Zahvalio se Zakladi Ana Rukavina na zajedničkoj suradnji kao i Udruzi specijalne jedinice policije «Roda» i HVIDRI Varaždin što su se odazvali ovoj akciji.

Predstavnica Zaklade Ana-Marija Gali istaknula je kako su u samo prva tri mjeseca intenzivnih akcija ostvareni izuzetni rezultati. Broj dobrovoljnih darivatelja iznosio je 20.000 čime smo postali prepoznatljivi u Svjetskom registru. Danas je taj broj porastao na 25.000, a nadamo se da ćemo do kraja godine ostvariti brojku od 40.000 dobrovoljnih darivatelja rekla je gđa Gali. Zahvalila se Ministarstvu unutarnjih poslova naglašavajući da je to prva institucija s kojom je ostvaren ovakav oblik suradnje i koja je podržala rad Zaklade, ali i da je ovo prvi i jedini slučaj u svijetu u kojem se policija uključila u ovakve akcije.

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije «Roda» Goran Mihalić i predsjednik HVIDRE Varaždina Nenad Čalušić zahvalili su se PU Varaždinskoj što su ih uključili u ovu akciju, ističući da su se njihovi članovi rado i bez oklijevanja odazvali ovoj akciji za spas ljudskih života, kao i devedesetih godina, kada je na drugačiji način trebalo spašavati tuđe živote. Također, izrazili su spremnost i za buduću suradnju. 

Načelnik kabineta ministra Dražen Krtanjek istaknuo je da će se nakon ove dvije provedene akcije, nastaviti s provedbom akcija po svim policijskim upravama u Hrvatskoj, te da će se na Dan policije 29. rujna ove godine na Jarunu održati velika zajednička akcija. Ponosan sam što su se policijski službenici ovoj, ali i prethodnoj akciji, odazvali u tako velikom broju. Još jednom smo potvrdili da je hrvatska policija zaista jedan od najjačih stupova ovog društva. Sudjelovanjem u ovakvim akcijama pokazali smo da smo uvijek spremni pomoći u spašavanju ljudskih života i još jedanput opravdali slogan «Prvi u ratu, prvi u miru». 
U samo prvih sat vremena trajanja akcije krv je dalo 60-ak policijskih službenika, pripadnika navedenih udruga i predstavnika medija.


Stranica