Novi život za obitelj Đaković u Cerni kod Županje

Nepunih sedam mjeseci od pokretanja akcije za gradnju novog doma obitelji Đaković u Cerni kod Županje, policijski službenici PP Županja Bono Tomašević i Nikola Kajkić danas su 13-godišnjoj Mariji Đaković predali ključeve nove obiteljske kuće. Skromnoj svečanosti u dvorištu novoizgrađene kuće odazvali su se, među ostalim, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, načelnik Kabineta ministra MUP-a Dražen Krtanjek, načelnik općine Cerna Miroslav Pažur, zamjenik načelnika PU Vukovarsko – srijemske Miroslav Janić i ceranski župnik župe Svetog Mihovila (ujedno i zaštitnika policajaca) Ilija Aračić.

Na svečanosti, prožetoj dubokim emocijama zbog humanog čina dvojice policajaca koji su pokrenuli izgradnju kuće, istaknuto je kako se plemenitom idejom i malim doprinosom pojedinaca mogu učiniti velike stvari.
Načelnik općine Cerna Miroslav Pažur istaknuo je kako se lokalna zajednica spremno odazvala akciji, pohvalivši pritom djelovanje kontakt-policajca Bone Tomaševića, koji je omiljen među svim mještanima Cerne i okolnih sela. To je pravi način suradnje i komuniciranja policije i građana, istaknuo je načelnik Pažur, jer je područje njihove općine među najsigurnijima u zemlji, s najmanje kaznenih djela.

Župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić naglasio je i spremnost županije koja je također pomogla u ovom humanom projektu, te da će se da dalje skrbiti za djecu u obitelji Đaković i pratiti njihov odgoj i obrazovanje. Posebno se zahvaljujući dvojici policajaca, rekao je kako je uvjeren da će ova akcija dobrote odjeknuti i izvan granica Hrvatske.

Zamjenik načelnika PU Vukovarsko srijemske Miroslav Janić zahvalio je svima koji su pomogli gradnju kuće obitelji Đaković, a poglavito djelatnicima PP Županja koji su od početka pružali svesrdnu pomoć dvojici svojih kolega. Janić je pročitao i pismo s porukom ministra Kirina, koji je izrazio svoju duboku zahvalnost na humanom činu dvojice policajaca, te ih pozvao na službeni prijam u Kabinet ministra u ponedjeljak 16. srpnja u 12 sati.

Jedva susprežući osjećaje sreće i veselja, što su uspjeli u naumu, dvojica humanih policajaca Bono i Nikola zahvalili su svima koji su podržali njihovu inicijativu, te su predali ključeve nove kuće najstarijoj od četvero djece obitelji Đaković – Mariji Đaković, koja je drhtavim i uzbuđenim dječjim glasom potom pročitala pismo zahvalnosti svim dobrim ljudima. U tom je pismu istaknula kako su sve donedavno živjeli u bijedi, ali su sve izdržali, jer su uz njih bili Bog i vjera, te Bono i Nikola. „Ovaj naš novi dom od danas je i dom svih vas“ – rekla je okupljenima Marija, te poručila: „Ponesite u svom srcu našu radost i dio našeg doma koji je sagrađen i na Vašoj dobroti“.

Župnik župe Svetog Mihovila iz Cerne, Ilija Aračić potom je okupljene zazvao na molitvu za obitelj Đaković i njihove dobročinitelje, te je blagoslovio njihov novi dom.

Načelnik kabineta ministra Dražen Krtanjek predao je pri useljenju u novu kuću računalo za kojim su čeznuli Marija, Antun, Katarina i Josipa Đaković, a potom je novu kuću ispunilo dječje veselje pomiješano suzama radosnicama.

U prostoru hotela Kunjevci, nedaleko od Vinkovaca potom je upriličena zahvalna svečanost za donatore i sve ljude koji su pomogli ovu vrijednu akciju. Uvodno je prikazan 15-minutni film o tome kako je rastao novi dom obitelji Đaković, a potom su svim ljudima dobre volje koji su dali doprinos u gradnji kuće, podijeljene zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova. Zahvalnice je primilo oko 130 pojedinaca i predstavnika tvrtki koji su se odazvali humanom pozivu Bone Tomaševića i Nikole Kajkića.     



Stranica