Bez obzira na medijske napise, sindikat vatrogasaca čeka konačne rezultate policijskog očevida

Apelirajući na medije kojima je senzacionalizam i u ovako tragičnom trenutku za vatrogasce RH najvažniji od svega, sugovornici su podsjetili na uvjete u kojima vatrogasci rade 365 dana u godini 24 sata dnevno. Načelnik Učilišta vatrogastva zaštite i spašavanja Branko Smrekar istaknuo je da će svim obiteljima stradalih vatrogasaca biti upućena financijska i moralna pomoć

Izražavajući sućut obiteljima tragično preminulih gasitelja požara u NP Kornati, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinentalni dio RH Darko Lovrić, pomoćnik ravnatelja, načelnik Učilišta vatrogastva zaštite i spašavanja Branko Smrekar, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca RH Goran Franković i predsjednik sindikata Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Mladen Magdić, upozorili su na današnjoj konferenciji za medije na nepotpune informacije koje se plasiraju u nekim medijima o pogibiji vatrogasaca u NP Kornati.
Prozivajući neke od pojedinaca iz političkog i javnog života koji unaprijed komentiraju neželjenu nastalu situaciju, govornici su izvijestili o odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina, da se do daljnjeg odgađaju sva vatrogasna natjecanja, te da se na svim vatrogasnim domovima izvjese crne zastave, a na dan pokopa će se se, prema njihovim riječima, u 12.00 sati oglasiti sirene svih vatrogasnih vozila u RH u znak sjećanja na svoje tragično poginule kolege.
Apelirajući na medije kojima je senzacionalizam i u ovako tragičnom trenutku za vatrogasce RH najvažniji od svega, sugovornici su podsjetili na uvjete u kojima vatrogasci rade 365 dana u godini 24 sata dnevno. Načelnik Učilišta vatrogastva zaštite i spašavanja Branko Smrekar istaknuo je da će svim obiteljima stradalih vatrogasaca biti upućena financijska i moralna pomoć.
O samom tragičnom događaju u NP Kornati, Franković je na uzastopna pitanja novinara istaknuo kako su opće gledano, mogući neki od propusta, ali kako sam kaže, potrebno je sačekati konačne rezultate očevida, kako bi se znao uzrok tragičnoj pogibiji vatrogasaca. Dodao je kako treba imati u vidu i uvjete u kojima je gašen požar, a to su orkanski udari vjetra čije je kretanje vrlo teško predvidjeti u navedenim okolnostima.
Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinentalni dio RH Darko Lovrić, hrvatsku situaciju požarišta usporedio je s grčkom s kojom se kaže Lovrić, RH ne razlikuje jer smo po tom pitanju izuzetno rizično područje, a s čim se treba znati suočiti na terenu u neviđenim uvjetima, istaknuo je Lovrić.
Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca RH Goran Franković, pojasnio je i činjenicu o prevelikom postotku opečenosti tijela smrtno i teško stradalih kolega vatrogasaca, istaknuvši, kako i najbolja zaštitna odijela i oprema, te njihova fizička spremnost i motiviranost i za najteže zadaće, ne može nadići toplotne udare koji znaju biti kobni po život gasitelja. Naime, Franković ističe izdržljivost materijala koji mogu podnijeti neke temperaturne granice, ali kaže on, od temperatura koje dostižu i do 800 celzijusevih stupnjeva, teško se je obraniti pa stoga nastaju tako velike tjelesne opečene površine.

Na kraju konferencije za novinare, govornici su još jednom pozvali hrvatske medije da se suzdrže od naklapanja o uzrocima tragične pogibije njihovih kolega vatrogasaca, te im se stavili na raspolaganje u pojašnjavanju svih detalja konačne izjave o glavnim uzrocima, koja će se objaviti nakon završetka kompletne istrage cijelog nemilog događaja.



Stranica