U PU splitsko - dalmatinskoj provedena akcija MUP-a i Zaklade Ana Rukavina

Danas, 7. rujna, u PU splitsko-dalmatinskoj, u prostorijama II. policijske postaje Split, provedena je 3. po redu zajednička akcija Ministarstva unutarnjih poslova RH i Zaklade Ana Rukavina. U akciji dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju u svrhu određivanja tkivnih antigena krvotvornih matičnih stanica i ulazak u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, djelatnicima PU splitsko-dalmatinske pridružili su se i pripadnici HVIDRE Split, Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit i Udruge branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Podstrana.

Tijekom trajanja akcije održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franić,  načelnik sektora krim policije PU splitsko-dalmatinske Petar Bradarić, predsjednik HVIDR-e Split Goran Zlopaša, tajnik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit Goran Kosor i predsjednik Udruge branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Podstrana Joško Ajduk.

Gospođa Rukavina se u ime Zaklade i svih volontera zahvalila Ministarstvu unutarnjih poslova na suradnji, a posebno ministru Kirinu, naglašavajući da je ministar Kirin bio jedan od prvih koji su dobrovoljno dali krv tijekom održavanja akcije u gradu Virovitici u veljači ove godine. 

Govoreći o postignućima Zaklade, Marija Rukavina rekla je da je do sada skupljeno 4 milijuna kuna od dobrovoljnih priloga te je dosad skupljeno oko 26.000 uzoraka krvi, a cilj im je do kraja godine dosegnuti brojku od 40.000 uzoraka.

Također se zahvalila i predstavnicima medija, naglašavajući da su upravo oni, prateći sve akcije Zaklade, neizmjerno pridonijeli ovim rezultatima po kojima smo prepoznati u svijetu.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franić naglasio je da je u dvije dosadašnje akcije krv dalo više od stotinu djelatnika MUP-a, te se zahvalio svima koji su se priključili i današnjoj akciji. Posebno je zahvalio predstavnicima Udruga, koji su, kako je rekao, uvijek spremni pomoći u spašavanju tuđih života, kao što su to nekad činili na braniku Domovine. Vjerujem da ćemo i u drugim policijskim upravama organizirati ovako uspješne akcije i da će se djelatnici MUP-a odazvati u velikom broju, rekao je Franić, naglasivši da će se sljedeća zajednička akcija održati na zagrebačkom jezeru Jarun 30. ovog mjeseca, u okviru aktivnosti povodom Dana policije.

Ovo nije promocija MUP-a, ovime želimo potaknuti druge da se uključe u ovakve akcije, kako bi i na ovaj način sudjelovali u spašavanju ljudskih života .- rekao je savjetnik Franić.

Predsjednik Hvidre Split, Goran Zlopaša, pozdravio je prisutne, ističući da su se pripadnici Hvidre Split rado odazvali ovoj akciji. Istaknuo je da su u posljednje 4 godine sudjelovali u mnogim humanitarnim akcijama u regiji, te sakupili preko milijun kuna, posebno ističući donaciju za obnovu splitske bolnice.

U akciji je sudjelovalo 80-ak djelatnika MUP-a, pripadnika navedenih Udruga i predstavnika medija.



Stranica