Ministar Rončević održao radni sastanak s britanskim ministrom policije McNultyjem

„ Ministarstvo unutarnjih poslova RH snažno podupire obostrane napore usmjerene na borbu protiv organiziranog kriminala kao i svih ostalih vrsta protuzakonitih aktivnosti prekograničnog karaktera te će u praksi nastaviti pružati svaku potporu daljnjem jačanju suradnje hrvatske i britanske policije u cilju očuvanja i jačanja opće sigurnosti u Europi“, izjavio je danas pred okupljenim mnoštvom predstavnika hrvatskih medija ministar unutarnjih poslova RH Berislav Rončević, nakon održanog radnog sastanka s britanskim ministrom policije Tonyem McNultyjem.

Povod ovom dvodnevnom službenom posjetu britanskog ministra policije McNultyja hrvatskom ministru unutarnjih poslova Rončeviću je višegodišnja vrlo uspješna suradnja Ministarstva unutarnjih poslova RH i tijela Vlade Velike Britanije te britanska stručna i financijska potpora Ministarstvu unutarnjih poslova RH u provođenju projekata s ciljem približavanja MUP-a RH standardima Europske unije.

Tijekom Službenog susreta održanog u prijateljskom i srdačnom ozračju ministri su u pratnji svojih suradnika razgovarali o smjernicama buduće suradnje, posebice o uspješnom završetku projekata i implementacije Nacionalnog obavještajnog modela kriminalističke policije. Navlastito su naglasili uspješno proveden CARDS 2003 twinning projekt „Kriminalističko obavještajni sustav u Hrvatskoj“, u kojem je twinning partner MUP-u RH bilo Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Predstavnici MUP-a su prigodom susreta također istaknuli kako je završetkom spomenutog projekta unaprijeđena borba hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova protiv organiziranog kriminala i korupcije te da je zahvaljujući suradnji s britanskim policijskim službenicima educirano i osposobljeno više stotina hrvatskih policijskih službenika za suzbijanje svih oblika organiziranog kriminala. Spomenuli su i osnivanje Nacionalnog ureda za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije u Ravnateljstvu policije u kojem će djelovati preko pet stotina stručno osposobljenih policijskih službenika. Inače, cilj ovog projekta je izgradnja kriminalističko obavještajnog sustava u MUP-u kao i integriranog Nacionalnog kriminalističko obavještajnog sustava koji će omogućiti jačanje suradnje i bolju razmjenu podataka unutar MUP-a, ali i s vanjskim agencijama za borbu protiv organiziranog kriminaliteta: USKOK-om, Carinskom upravom, Poreznom upravom, Uredom za sprječavanje pranja novca i drugim nadležnim tijelima.

Britanski ministar McNulty izrazio je zadovoljstvo svim projektima koje provodi MUP RH te istaknuo kako je odabrao dobro vrijeme za svoj posjet hrvatskom ministru Rončeviću, jer se Hrvatska integrira u Europsku uniju te će time imati velik značaj  kao južna, vanjska granica EU pa se otvara puno mogućnosti za daljnju suradnju s područja granice, ali i različitih pravosudnih procesa, teškog kriminala i carine. „ Čestitao bih hrvatskoj policiji na sudjelovanju u mirovnim misijama, to je područje na kojem možemo temeljiti svoju daljnju suradnju, mi vam možemo još puno pomoći i ne samo u pristupanju EU“, zaključio je ministar McNulty. 

Ministar Rončević je ministru McNultyju kao članu britanske Vlade zahvalio posebice i na pomoći njegove vlade kojom je financiran tečaj za policijske službenike koji se upućuju u mirovne misije UN-a. Tečaj se već drugu godinu za redom održavao u Policijskom centru MUP-a u Valbandonu pa je dobio kao takav i verifikaciju UN-a.

Drugog dana susreta, sutra, 15. travnja ministri Rončević i McNulty zajednički će sudjelovati u Ravnateljstvu policije na svečanosti zatvaranja CARDS 2003 twining projekta „Kriminalističko obavještajni sustav u Hrvatskoj“, a potom će obići Međunarodni granični prijelaz Bregana.



Stranica