Ministri McNulty i Rončević obišli Breganu

Povodom zatvaranja CARDS 2003 twining projekta „Kriminalističko obavještajni sustav u Hrvatskoj“, britanski ministar policije Tony McNulty u društvu našeg ministra Berislava Rončevića te ravnatelja policije Marijana Benka i suradnika obišao je  Međunarodni granični prijelaz Bregana.

Povod njihova odlaska na Breganu  nedavni je završetak obuke policijskih službenika za suzbijanje trgovanja ljudima i krijumčarenje migranata te su se ministri sa svojim izaslanstvima mogli direktno upoznati s radom granične policije te Mobilne jedinice granične policije.

Britanski ministar  pohvalio je napore koje MUP RH ulaže u jačanju sigurnosti granica i u provedbu projekta „Integrirano upravljanje granicama“. Istaknuo je kako je ova granica i  granica  Europske Unije te da je od izuzetne važnosti stanje sigurnosti u RH kao u jednoj od budućih članica Euroske Unije. Britanski ministar Tony McNulty, nakon obilaska i razgledavanja  graničnog prijelaza i opreme kojom se koristi Mobilna jedinica granične policije, izrazio je zadovoljstvo opremljenošću graničnih policajaca i Mobilne jedinice granične policije.

Ministar Rončević rekao je kako će hrvatska granica ulaskom Hrvatske u EU ići južnije te kako već sada hrvatska policija ni na koji način ne zaostaje u opremljenosti. Također je najavio kako će se ta kvalitativna razina opremanja zadržati u redovnoj proceduri.

- Sve - kaže Rončević - ovisi o našim budućim boljim financijskim mogućnostima, kadrovskom potencijalu koji će se konstantno educirati, čime će se u potpunosti ispoštivati procedura zaštite graničnih prijelaza. Obilaskom Bregane, vidjeli smo sinergiju hrvatskih državnih službi, gdje zajednički rad policije, granične policije i carine daje visoku kvalitetu rada, pa stoga ne čude dobri rezultati u otkrivanju krivotvorenih dokumenta kao što se to radi i na bilo kojem drugom prijelazu Europske unije - dodao je Rončević.

Što se tiče potpune spremnosti Hrvatske za rad graničnih prijelaza sukladno Schengenskim standardima, Rončević je istaknuo kako se poboljšanjem i kontinuiranim nabavkama najnovije opreme broj policajaca na graničnim prijelazima smanjuje, no istaknuo je i to kako nema tehnike koja može zamijeniti graničnog policajca te najavio kako će upravo zbog toga ove godine biti primljeno novih 1 600 ljudi, za što je Vlada RH već osigurala proračunska sredstva.

U sklopu projekta sudjelovalo je 27 multiplikatora koji su svoje znanje prenijeli na 350 policijskih službenika za nezakonite migracije iz policijskih uprava i policijskih postaja u Republici Hrvatskoj, dok su na šest jednodnevnih seminara za pomoćnike načelnika policijskih postaja nadležnih za poslove granične policije sudjelovala 173 policijska službenika, čime je cjelokupan cilj projekta vrijednog 112 000 £, ispunjen.



Stranica