Uporabe sredstava prisile i smrtni slučaj u Susedgradu

Dok se čekao dolazak Hitne pomoći 30-godišnjak je počeo otežano disati, a potom prestao davati znakove života, zbog čega mu je policijski službenik pokušao pružiti prvu pomoć. 

 

 

Na području Zagreba jučer, 5. siječnja u 11.55 sati, u Susedgradu u Ulici Milana Rešetara, nakon što je 57-godišnji muškarac zatražio intervenciju policije navodeći da mu je sin osoba s duševnim smetnjama i da je trenutno u stanju psihičke rastrojenosti ta da mi je hitno potrebno pružiti liječničku pomoć, dvojica policijskih službenika su po dolasku na mjesto događaja iz stana začuli zapomaganje ženske osobe.

Tridesetogodišnjak je, nakon što je otvorio ulazna vrata stana, na upit policijskih službenika rekao da u stanu nitko ne treba liječničku pomoć ni pomoć policije te zalupio vratima, onemogućivši policijskim službenicima da provjere da li je ženska osoba u stanu ozlijeđena.

Nakon što su policijski službenici ponovno pozvonili, tridesetogodišnji je muškarac odmah po otvaranju vrata fizički nasrnuo na policijske službenike. Tijekom pružanja intervencije na mjesto događaja stigao je 22-godišnji brat navedenog muškarca, koji je policijskim službenicima pružio pomoć pri svladavanju aktivnog otpora 30-godišnjaka. Policijski službenici uporabili su sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje nad 30-godišnjakom kako bi ga svladali.

Dok se čekao dolazak Hitne pomoći 30-godišnjak je počeo otežano disati, a potom prestao davati znakove života, zbog čega mu je policijski službenik pokušao pružiti prvu pomoć.

U 12,35 sati ekipa Hitne medicinske pomoći dijagnosticirana je smrt, a pregledom mrtvog tijela nisu uočene nikakve vanjske ozljede.  Prije dolaska policijskih službenika na mjesto događaja 30-godišnjak je 54-godišnjoj majci nanio više ozljeda, zbog čega joj je liječnička pomoć pružena u KB Sestara milosrdnica, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena.

Tijekom postupanja dvojica su policijskih službenika lakše ozlijeđena. Na mjestu događaja obavljen je očevid, a mrtvo tijelo 30-godišnjeg muškarca prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje će se obaviti obdukcija.



Pisane vijesti