Na Otvorenim danima Instituta Ruđer Bošković

Stručnjak Centra za kriminalistička vještačenja „ Ivan Vučetić“ MUP-a RH Ivan Juričić bio je 25. travnja rado viđen posjetitelj - predstavnik MUP-a na Otvorenim danima Instituta Ruđer Bošković, koji se održavaju od 24. do 26. travnja u zgradama i istraživačkim prostorima samoga instituta u Zagrebu.

Poznati i priznati stručnjak Centra za kriminalistička vještačenja „ Ivan Vučetić“ MUP-a RH, pomoćnik načelnika centra Ivan Juričić bio je u petak, 25. travnja, rado viđen posjetitelj - predstavnik MUP-a na Otvorenim danima Instituta Ruđer Bošković, koji se održavaju od 24. do 26. travnja u zgradama i istraživačkim prostorima samoga instituta u Zagrebu. Otvoreni dani instituta imaju za cilj poticati interese svekolike hrvatske javnosti, institucija, a posebice mladeži za svoju znanstvenu djelatnost, kao i svojih interdisciplinarnih istraživačkih djelatnosti na području prirodnih znanosti. Da i MUP potiče djelatnost Instituta, potvrdio je posjet pomoćnika načelnika Juričića laboratorijima tijekom ovih dana u izložbenim prostorima Ruđera.


U odjelu izložaba  C1 „ Spektroskopija od ekologije do forenzike“ te C4 „ Kako se čita DNA“  s radošću su i poštovanjem MUP-ovu stručnjaku Ruđerovi znanstveni novaci Boris Zimmermann i Maja Mustapić predstavili ukratko metode i dostignuća svoga rada. Područje spektroskopije uspješno se primjenjuje u forenzici u MUP-ovu Centru, a isto tako čitanje DNA molekula primjenjuje se u kriminalistici i identifikaciji žrtava rata.
Prof Juričić tom prigodom pozvao je mlade Ruđerovce u posjet i razgledavanje  Centra za kriminalistička vještačenja „Ivan Vučetić“, naglasivši kao centar ima svakako što pokazati jer posjeduje i primjenjuje uspješno najsuvremeniju tehnologiju, kao jedan od najopremljenijih takvih centara u Europi.  

 

Inače, Institut Ruđer Bošković najveći je hrvatski nacionalni interdisciplinarni istraživački institut na području prirodnih znanosti, a više od 400 njegovih znanstvenika sudjeluje u brojnim fundamentalnim i primijenjenim istraživačkim projektima u suradnji s domaćim i međunarodnim sveučilištima, institutima i industrijom. Otvorene dane instituta organizirao je Institut uspješno prvi puta 2005., a tada ih je posjetilo više od 5000 posjetitelja iz cijele Hrvatske: od Dubrovnika do Vukovara. Već po završetku prvog dana Otvorenih vrata i ovoga travnja 2008. Institut je posjetilo više tisuća mladih svih uzrasta iz cijele zemlje.
 


Stranica