Zapljena 15 kilograma kokaina

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj jučer, 28. travnja, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati zajedničkih aktivnosti navedene PU i Carinarnice Rijeka, u vezi zapljene veće količine kokaina. 

Konferenciji su prisustvovali načelnik Odjela kriminaliteta droga u PU primorsko-goranskoj Božo Barbarić, pomoćnik pročelnika Carinarnice Rijeka Andrej Franulović i voditelj Odsjeka za upravljanje rizikom istrage i suzbijanja krijumčarenja Antun Sočković.

Provođenjem zajedničkih aktivnosti službenika Policijske uprave primorsko-goranske i Carinarnice Rijeka, 3. travnja ove godine na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci otkriveno je i zaplijenjeno oko 15 kilograma kokaina. Navedena je droga bila sakrivena u kutijama legalno deklariranog tereta zamrznute voćne pulpe, a u riječku je luku došla pomorskim putem brodom iz Ekvadora, preko Hamburga i Malte.

Provedenom „profilacijom“ sporni je kontejner izdvojen i podvrgnut detaljnom pregledu uz uporabu najsofisticiranije tehničke opreme i službenih pasa za detekciju droge. Pregledom su utvrđene razlike u pakiranjima deklariranog tereta, da bi se nakon toga pristupilo razbijanju zaleđene mase, a što je dovelo do otkrivanja kokaina.

Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Rijeci izvršila se pretraga kontejnera, odnosno deklariranog tereta. Unutar zaleđene mase voćne pulpe (kokos i višnja) pronađeno je 14 paketa kokaina, ukupne težine oko 15 kilograma.

Tržišna vrijednost zaplijenjenog kokaina je oko 4.380.000,00 kuna i to u slučaju da se zaplijenjena droga, inače vrlo visoke čistoće, ne miješa s aditivima.

U nastavku aktivnosti službenici Odjela kriminaliteta droga Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a RH ostvarili su kontakt s policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja Uprave policije Crne Gore radi uspostave i provođenja tzv. međunarodne kontrolirane isporuke.

Stoga je 7. travnja kontrolirani kontejner u luci Rijeka utovaren na brod, čije je odredište bila luka Bar u Crnoj Gori. Provođenje daljnje tzv. međunarodne kontrolirane isporuke preuzeli su crnogorski policajci, koji su 26. travnja uhitili dvojicu crnogorskih državljana (42 i 60 godina starosti) za koje se osnovano sumnja da su zajedno s još jednom osobom, njemačkim državljaninom, organizirali krijumčarenje.

Na kraju konferencije načelnik Odjela kriminaliteta droga Božo Barbarić izrazio je zahvalnost na suradnji Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, USKOKU-u - Odsjek Rijeka, Odsjeku za borbu protiv droge policije Crne Gore i Specijalnom državnom tužiocu Crne Gore.



Stranica