Najava: Obilježavanje Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i Memorijala dvanaest redarstvenika

U četvrtak, 1. svibnja, u Okučanima će se obilježiti 13. obljetnica Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, a sljedećeg dana, u petak 2. svibnja, u Borovu će biti upriličeno obilježavanje 17. obljetnice Memorijala dvanaest redarstvenika.

U četvrtak, 1. svibnja, u Okučanima će se obilježiti 13. obljetnica Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ kojoj će, prema najavama, nazočiti izaslanici najviših državnih tijela predvođeni predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, predsjednikom Vlade RH dr. Ivom Sanaderom te predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem. Pridružit će im se i ministri MORH-a Branko Vukelić i MUP-a Berislav Rončević kao i izaslanici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, Oružanih snaga RH, ravnateljstva policije te obitelji poginulih. Izaslanstva će, uz svečanu ceremoniju položiti vijence i zapaliti svijeće u Spomen parku hrvatskih vitezova, a u crkvi. Sv. Vida u Okučanima održat će se i sveta misa zadušnica.

Sljedećeg dana, u petak 2. svibnja, u Borovu će biti upriličeno obilježavanje 17. obljetnice Memorijala dvanaest redarstvenika kojem će također nazočiti izaslanstva najviših državnih tijela Republike Hrvatske. Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske će predvoditi Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova te Željko Goršić, državni tajnik MORH-a. U ime predsjednika Republike Hrvatske izaslanik  će biti general-pukovnik Mladen Kruljac te Petar Mlinarić u ime predsjednika Hrvatskoga sabora. Izaslanstvo Ravnateljstva policije predvodit će glavni ravnatelj policije Marijan Benko te zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić.

Prigodan program obilježavanja 17. obljetnice Memorijala hrvatskih redarstvenika započet će tradicionalnim mimohodom Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata od ulaza u Borovo do Spomen obilježja poginulih redarstvenika u Borovu, a nakon toga roditelji i izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće kod Spomen obilježja u Borovu.  Voditelji izaslanstava državnih tijela potom će se obratiti okupljenima.

U crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misno svlavlje predvodit će mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij.

Poslije zajedničkog misnog slavlja na Stadionu NK Cibalija u Vinkovcima bit će otvoren „Memorijal dvanaest redarstvenika“ i utrka „Dvanaest redarstvenika“.



Stranica