Protueksplozijskom odjelu donirana vrijedna oprema

U prostorijama Protueksplozijskog odjela MUP-a RH, u Zagrebu, održana je primopredaja opreme koju je, uz financijsku podršku Europske unije, osigurao Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP).

Danas, 1. veljače u 10.30 sati, u Protueksplozijskom odjelu MUP-a RH, održana je primopredaja opreme koju je, uz financijsku podršku Europske unije, osigurao Program Ujedinjenih naroda  za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP).

Vrijednost donirane opreme veća je od 500 000 kuna, a riječ je o 21 komadu zaštitnih balističkih prsluka (pancirke) i zaštitnih kaciga sa vizirom te šest komada zaštitnih kontejnera za prijevoz eksplozivnih sredstava i kompleta za aktiviranje eksplozivnih naboja.

Na održanoj primopredaji opremu je, u ime UNDP-a, donirala NJ. E. Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj, a u ime MUP-a opremu je primio glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Oboje su u svojim govorima istaknuli kako je ova donacija od velikog značaja za policijske službenike Protueksplozijskog odjela koji svakodnevno ugrožavaju svoje živote kako bi Hrvatsku i njene građane učinili sigurnijom.

- Cilj ovog projekta je poboljšanje javne sigurnosti te da se prebrodi bolno naslijeđe rata kroz prikupljanje i uništavanje ilegalnog oružja, streljiva i eksploziva - istaknula je NJ.E. Louise Vinton.

Suradnja MUP-a i UNDP-a započela je 2007. godine kroz provođenje kampanje prikupljanja oružja pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija“ te je do prosinca 2010. godine, prema podacima Odjela za prevenciju, od strane građana predano skoro dvije tone eksploziva, gotovo 50 000 eksplozivnih sredstava, preko 5000 komada automatskog oružja i kratkog naoružanja te gotovo dva milijuna komada raznog streljiva.      



Pisane vijesti