VIDEO: Prvo zajedničko javno uništavanje oružja

Danas, 24. veljače u Čeličani CMC Sisak d.o.o. održano je prvo zajedničko javno uništavanje oružja u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj.

Ovom događaju nazočili su predsjednik RH Ivo Josipović, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, šef Delegacije Europske unije u RH NJ. E. Paul Vandoren, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj NJ. E. Louisa Vinton, predsjednik Uprave CMC Sisak Gerhard Bunemann, veleposlanici nekoliko zemalja te predstavnici županijske i gradske vlasti Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj od 2007. godine provode kampanju prikupljanja nezakonitog oružja „Manje oružja - manje tragedija“. Tijekom 2009. godine ta se kampanja nastavila financirati kroz UNDP-ev program „Uništenje oružja za razvoj zajednica“ i to kroz ciljane kampanje podizanja svijesti građana uz potporu udruga branitelja, žena i mladih u lokalnim zajednicama diljem države. Tijekom 2010. i 2011. godine nastavak uspješne kampanje prikupljanja oružja provodi se putem Regionalnog projekta pod nazivom „Potpora aktivnostima kontrole oružja Centra za kontrolu malog i lakog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Europi (SEESAC), na području Zapadnog Balkana", a koji financira Europska unija. Stoga je upravo ovo prvo zajedničko javno uništavanje oružja MUP-a RH i UNDP-a u Republici Hrvatskoj, a koje se provodi u sklopu Regionalnog projekta. U razdoblju provođenja kampanja od 1. rujna 2007. godine do 1. veljače 2011. godine uništeno je 11 515 komada vatrenog oružja ukupne težine 26 176 kg. Na današnjem uništenju uništeno je još 2 516 komada različitog vatrenog oružja pakiranog u 47 sanduka, koje je početkom ove godine preuzeto s područja osam policijskih uprava.

Predsjednik Ivo Josipović naglasio je kako je ovo važan dan za Hrvatsku, jer se nastavlja akcija koju MUP i UNDP vrlo uspješno godinama provode. Ističući važnost akcije predsjednik je naglasio kako se njom doprinosi sigurnosti, kako naših građana, tako i RH te je rekao kako veći broj predanog oružja znači i spas jednog života. Također je iskazao nadu da će svaki građanin shvatiti značaj ove akcije i policiji predati oružje koje nezakonito drže u svojim domovima. Na kraju govora predsjednik je dao podršku provođenju akcije i zahvalio MUP-u i UNDP-u na njenom uspješnom provođenju.

Ministar Tomislav Karamarko je iskazao zadovoljstvo što će današnjim simboličnim činom uništavanja oružja poslati humanističku i čovjekoljubivu, miroljubivu poruku hrvatskoj i europskoj javnosti kako manje oružja znači manje tragedija, kako manje oružja znači siguran život i razvoj, sadašnjost i budućnost svim hrvatskim građankama i građanima. Nadalje je iskazao kako je svrha ovog javnog uništavanja oružja skrenuti pozornost javnosti na opasnost koju nezakonito oružje može predstavljati u rukama neopreznih, lakovjernih pojedinaca, kako za njih osobno, tako i za zajednicu u kojoj žive.

- Ovim činom uništavanja oružja pokazujemo i dokazujemo građanima da se oružje prikupljeno kroz zajedničke kampanje doista uništava te da time Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorno ispunjava propisane i usvojene nacionalne i europske standarde i obveze – rekao je Karamarko.

Ministar je rekao kako podaci o predaji nezakonitog oružja jasno govore kako nam je cilj smanjiti količine oružja dostupnog za nezakonite aktivnosti, kao i smanjenje broja nesreća uzrokovanih upotrebom oružja i streljiva u našoj zemlji, ali i smanjenje vidljive prisutnosti oružja u zajednici, borba protiv kulture naoružanja, podizanje svijesti o štetnim posljedicama prisutnosti vatrenog oružja te pokazivanje volje Republike Hrvatske da se odgovorno riješi i oslobodi opasnog nasljeđa gomilanja vatrenog oružja, čijim je uzrokom bila početkom devedesetih godina prošloga stoljeća velikosrpska agresija na Hrvatsku. Na kraju je ministar istaknuo kako je cilj projekta doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju oružje ili ga namjeravaju ilegalno nabaviti, ali i podići razinu društvene svijesti o štetnim posljedicama uporabe oružja i oružanog nasilja u društvu.

Nazočnima su se kratkim govorima obratili i Gerhard Bunemann, predsjednik Uprave CMC Sisak, NJ. E. Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i NJ. E. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u RH koji su istaknuli zadovoljstvo akcijom i podržali njeno daljnje provođenje.

Načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber, održala je prezentaciju „Hrvatska na putu postanka članicom EU bez nezakonitog oružja“ kojom je navela ciljeve, postupak uništavanja oružja, brojčane pokazatelje o predaji oružja i rezultate same kampanje. Na kraju su svi govornici simbolično u košaru ubacili primjerke oružja koji su danas uništeni.



Pisane vijesti