Prometna učilica - natjecanja u poznavanju prometnih propisa

 Foto: MUP

Iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa financiran je i realiziran, u sklopu projekta Školska učilica, projekt Prometna učilica. Riječ je o web aplikaciji za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa za osnovne škole, čime je prometna problematika postala interaktivno dostupna svim učenicima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Kako bi potaknuli što češće korištenje ove aplikacije sa svrhom upoznavanja osnovnoškolske djece s prometnim problemima i njihovim rješavanjem ove godine, kao i prethodne dvije, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, tvrtkom Markot..tel iz Zagreba te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, pokreće u sklopu Prometne učilice natjecanje iz poznavanja prometnih propisa.

Tim povodom organizirana je i današnja konferencija za medije kojoj su nazočili  Josip Mataija iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a RH, načelnik Odjela za informacijsku infrastrukturu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Matija Bajić, Zvonimir Stanić iz CarNeta-a, te Željko Markota iz tvrtke Marcot. tel.

Josip Mataija predstavio je i objasnio Prometnu učilicu te istaknuo kako je cilj natjecanja  da se kroz češće korištenje i popularizaciju Prometne učilice poboljša razina znanja iz poznavanja prometnih propisa i pravila kod učenika kako bi se smanjilo stradavanje djece i mladih u prometnim nesrećama i općenito pridonijelo povećanju prometne kulture.

Natjecanje će se provesti u razdoblju od 1. ožujka (od 12 sati) do 6. svibnja 2011. godine (do 12 sati) uporabom Prometne učilice, web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa.

Na natjecanju se vrednuju rezultati ispita, kao i sveukupna aktivnost na Prometnoj učilici, odnosno, bodovat će se pregled poučnih sadržaja, uspješnost u rješavanju zadataka za vježbu te rezultati sedam ispita iz prometnih propisa koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Više o samom natjecanju možete pročitati na Portalu za škole, na adresi http://www.skole.hr/prometnaucilica.

Za najuspješnije učenike Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo je vrijedne i poticajne nagrade i to:

Učenici od 1. do 4. razreda:

  • za osvojeno 1. mjesto                                            bicikl KTM CHICAGO + kaciga
  • za osvojeno 2. - 10. mjesto                                    bicikl TORPADO STORM + kaciga

 

Učenici od 5. do 8. Razreda:

  • za osvojeno 1. mjesto                                            bicikl KTM CHICAGO + kaciga
  • za osvojeno 2. – 10. mjesto                                   bicikl TORPADO STORM + kaciga

 

Prošlogodišnji rezultati

U prošlogodišnje natjecanje, koje je provedeno u razdoblju od 1. ožujka (od 12 sati) do 30. travnja 2010. godine (do 12 sati) bilo je uključeno 376 škola i 5556 učenika:

  • u najvećem broju sudjelovali su učenici petih razreda - njih 1542;
  • Osnovna škola „Stanovi“ iz Zadra bila je škola s najvećim brojem uključenih učenika u natjecanje (259 učenika).

Prošlogodišnji pobjednici su:

  • od 1. do 4. razreda LUCIJA MAROSAVLJEVIĆ, učenica 1. razreda OŠ „Ljudevita Gaja“ iz Lužana  
  • od 5. do 8. razreda MARKO RATKOVIĆ, učenik 5. razreda OŠ „Antuna i Ivana Kukuljevića“ iz Varaždinskih Toplica.

Matija Bajić rekao je da se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa veseli svim oblicima učenja, a posebice ovim novim oblicima virtualnog učenja te je izrazio  svoje zadovoljstvo i podršku ovom projektu i natjecanju, za koje je preko CARNet-A, Hrvatske akademske i istraživačke mreže osigurana informacijska infrastruktura.

Željko Markota, direktor tvrtke Marcot..tel, naglasio je da mu je ovo jedan od dražih projekata u kojima sudjeluje te je izrazio zadovoljstvo što se razvija u pravom smjeru. Smatra da je ovaj projekt dobar primjer koji pokazuje djeci da nisu sama na Internetu, već da se odrasli brinu za dimenziju korisnosti. 



Pisane vijesti