VIII. godišnja Ministarska konferencija o suradnji na području sigurnosti na granicama u Jugoistočnoj Europi

Državni tajnik Ivica Buconjić je prezentirao napredak hrvatskog MUP-a u posljednjih godinu dana, kao i planove budućih aktivnosti vezanih za područje sigurnosti granica. Isto tako, državni tajnik se osvrnuo na pitanja učvršćivanjasinergije u daljnjem razvoju integriranog upravljanja granicom u regiji, kao i na prijedlogeza jačanje regionalne operativne suradnje

Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH

U organizaciji DCAF-a (Democratic Control of Armed Forces) jučer je u Ljubljani održana VIII. godišnja Ministarska konferencija o suradnji na području sigurnosti na granicama u Jugoistočnoj Europi. Na konferenciji je sudjelovalo izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predvođeno državnim tajnikom Ivicom Buconjićem.

Buconjić je prezentirao napredak hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova u posljednjih godinu dana, kao i planove i buduće aktivnosti vezane za područje sigurnosti granica. Isto tako, državni tajnik se osvrnuo na pitanja učvršćivanja sinergije u daljnjem razvoju integriranog upravljanja granicom u regiji, kao i na prijedloge za jačanje regionalne operativne suradnje koja će se provoditi do 2012. godine.

Načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije Nikola Milina prisutne je upoznao s provedenim mjerama u proteklih godinu dana, kao i planovima Uprave za granicu.

Na Konferenciji je usuglašena i potpisana Deklaracija o graničnoj sigurnosti i suradnji. Tom je Deklaracijom Republika Hrvatska prepoznata kao pružatelj ekspertne pomoći drugim državama u regiji na području sigurnosti granica, te se od nje očekuje još jači angažman na transferu znanja zemljama u regiji. Deklaraciju je potpisalo pet zemalja u regiji: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija, uz prisustvo Republike Hrvatske kao zemlje partnera DCAF-a, uz Republiku Sloveniju kao zemlju domaćina i Republiku Mađarsku kao zemlju predsjedateljicu EU.

Isto tako, na konferenciji su Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Slovenija, Moldavija i Hrvatska potpisale Memorandum o razumijevanju kojim su se usuglasile oko podrške projektu uspostavljanja zajedničkih istražnih timova za borbu protiv trgovine ljudima.



Pisane vijesti