Edukacija kandidata za vozače

 

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, a na inicijativu policijskih službenika Odjela za sigurnost cestovnog prometa, održan radni sastanak na temu edukacije kandidata za vozače, odnosno, uključivanja policijskih službenika u teorijski dio ove obuke. Sastanku je prisustvovalo 19 stručnih voditelja iz autoškola koje djeluju na području Primorsko-goranske županije, predstavnik Srednje prometne škole, te prof. dr. sc. Hrvoje Baričević s Pomorskog fakulteta u Rijeci i Livio Hubička iz Auto kluba Rijeka.

Pozdravljajući prisutne načelnik Sektora policije, Goran Gašpert istaknuo je kako će policija u cilju ostvarivanja veće sigurnosti u prometu, prvenstveno daljnjeg smanjivanja najtežih posljedica i dalje inicirati, pomagati i sugerirati rješavanje pojedinih problema iz ove domene, a sve u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj, 2011.-2020. godine.

Profesor Hrvoje Baričević naglasio je važnost teorijskog osposobljavanja vozača koji u autoškoli stječu svoja prva znanja o prometu, a koja u kasnijem razdoblju sudjelovanja u prometu uglavnom ne nadograđuju. Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Boris Skeledžić, prezentirao je pokazatelje za protekle dvije godine iz kojih je razvidan trend smanjivanja najtežih posljedica u prometu, a u prezentaciji je posebno istaknut udio mladih vozača u prometnim nesrećama.

Neki od predstavnika autoškola, Anton Petrinić, Pero Draganić, Mirsad Pekić, Jurica Prpić i Miroslav Tasić  iznijeli su svoja zapažanja i prijedloge, kao i probleme s kojima se susreću u radu. Naglašeno je kako u autoškole dolaze odrasle osobe, a prometni odgoj je proces koji kreće od najranije dobi, te stoga istaknuli važnost sustavnog rada u cilju promjena stavova i ponašanja svih sudionika u prometu.

Na kraju radnog sastanka prisutni su podržali i pohvalili inicijativu angažiranja policijskih stručnjaka u završnom dijelu teorijskog osposobljavanja kandidata za vozače, te će ono u autoškolama biti realizirano u najskorije vrijeme.



Pisane vijesti