Hrvatska i BIH potpisale Sporazum o predaji i prihvatu osoba

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović potpisali su danas u Opatiji Sporazum o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit.


Danas, 11. ožujka, u Opatiji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, u ime Vlade Republike Hrvatske i u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potpisali su Sporazum o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit. U interesu je Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine jačanje i produbljivanje međusobne suradnje, a potpisivanjem ovoga Sporazuma Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina žele na prikladan način urediti pitanja vezano uz predaju i prihvat vlastitih državljana, kao i državljana trećih država i osoba bez državljanstva koji nezakonito ulaze ili borave na državnom području druge ugovorne stranke.

Novi Sporazum usklađen je sa standardiziranim EU obrascem readmisijskog sporazuma, a njegovim stupanjem na snagu hrvatska strana očekuje da će se postupak predaje i prihvata osoba na zajedničkoj državnoj granici olakšati, pojednostavniti i ubrzati. Pored navedenog, novost u ovom Sporazumu je i da su decentralizirana tijela za postupak readmisije s bosanskohercegovačke strane na taj način da je postupak predaje i prihvata osoba u BiH prenesen i na Terenske urede BiH Službe za poslove sa strancima. Novim je Sporazumom ubrzana procedura i u skraćenom postupku, a time što je povećan broj tijela za njihovu provedbu od strane BiH, odnosno ustanovljeno je 9 točaka uzduž zajedničke granice za provedbu navedenih postupaka. 

Tijekom 2010. godine preko graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom zabilježen je promet od 53.539.391 putnika. Temeljem do sada postojećeg Readmisijskog ugovora,  hrvatska policija prihvatila je 1 osobu, dok je 236 osoba vratila u Bosnu i Hercegovinu, što je manje za 8,17 posto (257) u odnosu na 2009. godinu.  

Treba napomenuti kako je državna granica između RH i F BIH dužine 1001,2 km, 580,6 km proteže se kopnom, dok 420,6 km otpada na granicu na rijekama  te na tom području postoji 55 graničnih prijelaza: 

  • 10 međunarodnih cestovnih GP I. kategorije,
  •  4 međunarodna cestovna GP II. kategorije,
  • 11 međunarodnih cestovnih GP samo za putnički promet,
  •   5 međunarodnih željezničkih GP I. kategorije i
  • 25 graničnih prijelaza za pogranični promet

Stanje sigurnosti na tom je dijelu granice iz godine u godinu na sve višoj razini. Međutim, još uvijek je ugrožavaju nezakoniti prelasci državne granice i krijumčarenje robe i to prvenstveno državljana Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Na kraju je ministar Karamarko  naglasio kako ova inicijativa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske mora uroditi plodom radi stabilizacije odnosa u cijeloj regiji. Osvrnuvši se na slučajeve Purda, Divjak i doktorica Bosanac, koji su unijeli nemir unutar samih država, ministri su se usuglasili da bi i Ministarstva pravosuđa i Državna odvjetništva zemalja u regiji  trebali donijeti pravna rješenja da se ovakvi slučajevi više nikada ne ponove.



Pisane vijesti