Nabava i preprodaja opojne droge na području Dubrovnika

U Operativnoj akciji „Suton“ utvrđeno je da je 29-godišnjak iz Kamenmosta kod Imotskog nabavljao marihuanu područja Bosne i Hercegovine koju je potom prodavao u Dubrovniku

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Danas, 15. ožujka, u prostorijama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske održana je tiskovna konferencija u povodu opsežnog kriminalističkog istraživanja u svezi okolnosti nabave i preprodaje opojne droge na području Dubrovnika.

Nakon dvomjesečnog kriminalističkog istraživanja u Operativnoj akciji „Suton“ utvrđeno je da je 29-godišnjak iz Kamenmost kod Imotskog nabavljao s područja Bosne i Hercegovine opojnu drogu marihuanu, koju je potom prodavao u Dubrovniku i okolici, a prodao najmanje 1 kg marihuane.

Nadalje, sa 25-godišnjim državljaninom BiH iz Trebinja povezao je 24-godišnjaka iz Dubrovnika koji je od njega za oko 4000 eura kupio 2 kg marihuane. Drogu su mu nepoznate osobe isporučeile na granici u blizini mjesta Jasenice na predjelu Lukov dol u općina Konavle. Ovaj 24-godišnjak je kao "nosače" angažirao 21-godišnjaka i 17-godišnjaka iz Dubrovnika, a tom su prilikom i uhićeni s opojnom drogom u srijedu, 9.ožujka.

Tada je 21-godišnji vozač motocikla marke Yamaha kazneno prijavljen i zbog počinjenog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom jer je namjerno motociklom udario dva policijska službenika koji su ga pokušali zaustaviti, nanijevši im pritom tjelesne ozljede. Osim navedenih ,ovaj  24-godišnjak je angažirao i 27-godišnjaka iz Dubrovnika koji je zajedno sa 17-godišnjakom iz Dubrovnika nosio novac u Trebinje prije isporuke marihuane.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je i da je 28-godišnjak iz Dubrovnika nakon kupovine marihuane od 29-godišnjaka iz Kamenmosta drogu dalje prodavao.

Nadalje, utvrđeno je da je 29-godišnjak iz Nove Mokošice prodao marihuanu 29-godišnjaku iz Dubrovnika u dva navrata, a on je uhićen sa 100 grama i 99,3 grama marihuane, koju je namjeravao dalje preprodavati. Osim toga, prodao je marihuanu još u tri navrata i to 36-godišnjaku iz Zatona, koji je potom uhićen s 19,2 grama marihuane, 24-godišnjaku iz Nove Mokošice, koji je uhićen s 12 grama marihuane i 27-godišnjaku iz Dubrovnika koji je zatečen s 15 grama marihuane.

Isto tako je utvrđeno da je navedeni 29-godišnjak iz Nove Mokošice u stanu svoje djevojke u Novoj Mokošici davao na uživanje marihuanu i amfetamin većem broju sugrađana od čega: 4,8 grama amfetamina 28-godišnjaku iz Nove Mokošice, koji je uhićen prilikom pretrage stana. Korisnica stana, 30-godišnjakinja iz Nove Mokošice, uhićena je jer je dozvolila da veći broj osoba u tom stanu konzumira marihuanu i amfetamin.               

Sveukupno je uhićeno je 14 osoba koje su počinile ukupno 26 kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga (devet kaznenih djela nezakonitog posjedovanja opojne droge, 15 kaznenih djela preprodaje opojnih droga i 2 kaznena djela omogućavanja drugim osobama da u stanu konzumiraju opojnu drogu). Od ukupno 14 kazneno prijavljenih, osam osoba je uz kaznenu prijavu dovedeno Istražnom sucu Županijskog suda u Dubrovniku, od kojih su zadržani 29-godišnjak iz Kamenmosta, 24-godišnjak iz Dubrovnika i 29-godišnjak iz Nove Mokošice, dok je za 25-godišnjim državljaninom BiH, budući da je nedostupan, raspisana potraga.Izvršene su pretrage četiri stana, jedne poljske kućice i dva vozila.

Sveukupno je zapljenjeno 2 kg i 257,1 grama marihuane, 7,9 grama amfetamina i 10 tableta s popisa droga. Osim toga, pretragom stanova i vozila pronađene su i oduzete tri digitalne vage, 30 600 kn, 1 500 EUR-a, 23 mobitela i 30 SIM kartica mreža RH, BiH, Crne Gore i Srbije. 



Pisane vijesti