Program izobrazbe trenera za Projektni menadžment

U Hotelu „Termia“ u Bizovačkim toplicama od 15. do 18. ožujka izveden VII. modul programa izobrazbe trenera za Projektni menadžment

Foto: MUP 

U  Hotelu „Termia“ u Bizovačkim toplicama od 15. do 18. ožujka ove godine u okviru ADA - Projekta u Hrvatskoj, u sklopu programa međunarodne suradnje MUP-a Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, izvedeni su sadržaji VII. modula Programa „Izobrazba trenera Projektnog menadžmenta“ sa skupinom posebno imenovanih policijskih službenika i službenica.  

Cilj je izobrazbe izgradnja kadrovskih kapaciteta koji će ubuduće educirati pripadnike hrvatske policije iz područja Projektnog menadžmenta, kako bi stekli znanja i sposobnosti za učinkovitiji i angažiraniji rad policijskih službenika sa građanima.

To je prva skupina izabranih policijskih službenika koja je nakon prethodno ispunjenih međunarodnih uvjeta i položenog ispita, temeljem odluke glavnog ravnatelja policije, stekla zvanje ovjerenog suradnika za upravljanje projektima i certifikat nositelja IPMA-inog stupnja „D“.

Provedbom aktivnosti VII. modula izobrazba je ušla u završnu etapu osposobljavanja policijskih službenika i službenica za trenere Projektnog menadžmenta. Oni će u toj funkciji tijekom 2011. godine izvesti programske aktivnosti prvoga trodnevnoga seminara na temu: „Osnove Projektnog menadžmenta“ za ciljnu skupinu sastavljenu od predstavnika  policijskog menadžmenta.

U tu svrhu tijekom VII. modula izrađen je okvirni program seminara te je provedena   pedagoška, didaktička i metodička razrada njegove izvedbe.

Programske sadržaje VII. modula izveli su djelatnici Saveznog Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije: Andreas Hofbauer, rukovoditelj jedinice Projektnog menadžmenta Uprave kriminalističke policije, Hannes Gulnbrein, zapovjednik Jedinice specijalne policije „Cobra“ i Harald Kirnbauer, Odjel za koordinaciju operativnog postupanja i postupanje u kriznim situacijama.

Tijekom izvedbe aktivnosti poslove prevoditelja za njemački jezik obavili su: prof. Emilija Opačić, djelatnica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju UKP MUP-a RH i prof. Ivica Batinić iz Zagreba.  

Zemljopisni položaj Bizovačkih toplica omogućio je sudionicima izobrazbe da u izvannastavnim poslijepodnevnim satima 16. ožujka posjete Vardarac u Baranji, naselje dugotrajne povijesti, izgrađeno uz nekadašnji rimski limes. Uz to su 17. ožujka, zahvaljujući Stipi Rimcu, bivšem načelniku PU osječko-baranjske, sudionici izobrazbe posjetili su i hrvatski grad heroj - Vukovar.

Program posjete vukovarskom kraju započeo je obilaskom legendarne Trpinjske ceste te Spomen doma Hrvatskih branitelja i biste general-bojnika Hrvatske vojske Blage Zadre. Nakon toga uslijedio je prijem kod gradonačelnika Vukovara Željka Sabe. Nakon toga sudionici su posjetili Spomen dom „Ovčaru“ te mjesto na kojem je srpski agresor 20. studenoga 1991. godine mučki ubio i bacio u masovnu grobnicu dvjesto zatočenika ovoga koncentracijskog logora, uglavnom ranjenika i medicinskog osoblja iz Vukovarske bolnice. S okolnostima ovih potresnih stradanja sudionike je upoznao Zdravko Komšić, jedan od zapovjednika obrane Vukovara koji i sam ima teška osobna iskustva kao logoraš u srpskim logorima.

Posjeta vukovarskom kraju nastavljena je obilaskom crkve Sv. Jakova u Vukovaru te  Spomen obilježja poginulim Bogdanovčanima u II. svjetskom ratu i Domovinskom ratu, o čemu je sudionicima govorio kipar Ivan Matković Lasta, zapovjednik obrane Bogdanovaca.

Nakon što smo prošli kroz Nuštar i Marince došli smo u Vinkovce i posjetili župnu crkvu Sv. Euzebija i Poliona, a program posjete završio je prigodnim domjenkom kojeg je priredio Stipo Rimac, a kojem je nazočio i Ivan Matić, novoimenovani načelnik PU vukovarsko-srijemske.

Vukovarsko-srijemski kraj ostavio je izuzetan dojam na sudionike ove izobrazbe. Naime, dio je sudionika po prvi put nakon oslobođenja i mirne integracije bio u ovom kraju. Drugi od ranije poznaju ovaj prelijepi kraj, a neki su bili i sudionici određenih aktivnostima od povijesnog značaja za našu Domovinu.  

Pripremu i organizacijsku izvedbu VII. modula Programa izobrazbe iz Projektnog menadžmenta vodio je mr.sc. Josip Strmotić, nastavnik Visoke policijske škole, ujedno koordinator MUP-a RH za izvedbu programskih aktivnosti „ADA - Projekta u Hrvatskoj“.



Pisane vijesti