Projekt ILECUs – novi policijski ured za međunarodnu borbu protiv kriminla

Na današnjoj svečanoj konferenciji u hotelu Four Seasons Panorama u Zagrebu obilježen je završetak projekta ILECUs te ujedno i otvorenje ILECU ureda u Republici Hrvatskoj.

Na današnjoj svečanoj konferenciji u hotelu Four Seasons Panorama u Zagrebu obilježen je završetak projekta ILECUs te ujedno i otvorenje ILECU ureda u Republici Hrvatskoj. Konferenciji su nazočili  predstavnici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Austrije, koja je zemlja partner Hrvatskoj u ovom projektu, kao i predstavnici Europske komisije i međunarodnih organizacija koje podržavaju ovaj projekt, voditelj hrvatskog projektnog tima ILECU Dražen Mayka, voditelj ILECU ureda u Republici Hrvatskoj Marijo Rošić i ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filip Dragović, koji je u ime glavnog ravnatelja policije otvorio ILECU ured.

Projekt ILECUs (engl. International Law Enfo Enforcement Coordination Units -  Međunarodne jedinice za koordinaciju službi za provedbu zakona), započet je 2008. godine pod pokroviteljstvom Europske komisije potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u Brdu kod Kranja, te se, pored Republike Hrvatske, provodi i u pet zemalja u regiji: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i  Srbiji, a sveobuhvatni cilj navedenog projekta je uspostava i konsolidacija međunarodnih jedinica za koordinaciju radi poboljšanja strateške i operativne suradnje službi za provedbu zakona. Dosadašnjim radom u okviru ovog projekta stvoreni su svi preduvjeti kako bi Jedinica za koordinaciju službi za provedbu zakona ILECU, odnosno ILECU ured u Republici Hrvatskoj započela s radom, što znači da je ILECU ured, koji je ustrojen u okviru Ravnateljstva policije u Upravi kriminalističke policije, Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju, sigurnim komunikacijskim kanalima povezan kako s inozemnim partnerima, a to su drugi ILECU uredi ustrojeni u regiji te europske i međunarodne organizacije poput Europola i Interpola, tako i s drugim hrvatskim tijelima državne uprave uključenim u projekt, a to su Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo financija (Ured za sprečavanje pranja novca, Porezna uprava i Carinska uprava).

Prigodnim govorom nazočnima su se obratili voditelj projekta u Republici Austriji Gerhard Lang, predstavnik Europske komisije Jean – Marie Moreau, predstavnik INTERPOL-a Jean Naujek, i zamjenik Glavnog ravnatelja policije u Republici Austriji Franc Lang, koji su pri obraćanju izrazili svoje zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, naglašavajući da najvažniji poslovi tek predstoje. Otvaranjem ovog Ureda omogućena je brža koordiniranija  i svrhovitija međunarodna  razmjena podataka između službi za provedbu zakona, kako u zemlji, tako i izvan nje, što je definirano i Sporazumom o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa potpisanim 28. ožujka ove godine.



Pisane vijesti