20. obljetnica Akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića

Foto: MUP

I ove godine na Plitvicama je obilježena 20. godišnjica redarstvene akcije Plitvice u kojoj je poginuo Josip Jović, prva žrtva u Domovinskom ratu.

Obilježavanju su prisustvovali visoki državni dužnosnici: predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović, ministri MUP-a Tomislav Karamarko i MOBMS–a Tomislav Ivić.

Na mjestu stradanja Josipa Jovića bili su i članovi obitelji Josipa Jovića, saborski zastupnici, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruge ATJ Lučko, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruge Tigar 90/91 Rakitje, Udruge prvi hrvatski redarstvenik, kao i brojni dužnosnici MUP-a i MORH-a.

Vijence su  položili i zapalili svijeće članovi obitelji Josipa Jovića, izaslanstvo predsjednika RH na čelu s predsjednikom Josipovićem, Vlade RH predvođeno ministrom Karamarkom, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s njegovim potpredsjednikom Ivanom Jarnjakom, Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem te izaslanstva županijskih i lokalnih vlasti, braniteljskih udruga i drugi.

Predsjednik Josipović je rekao kako i danas ima onih koji sumnjaju da Hrvatska neće uspjeti završiti pregovore s EU-om i izaći iz gospodarske krize.

- Siguran sam da možemo izaći iz gospodarske krize i završiti pregovore, a siguran sam i da će se svake godine na ovom mjestu i drugima koji su simbol Domovinskog rata moći s ponosom reći da je Hrvatska napravila još jedan korak prema onoj Hrvatskoj koju je vidio Josip Jović i drugi hrvatski branitelji – rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Napomenuo je da će buduće generacije znati činjenice da jedan mali narod zna obraniti svoju slobodu i izgraditi svoju državu.

- Nisu se ustezali žrtvovati život da bi stvorili državu koja ima sve one vrijednosti koje jedna moderna država ima. Sasvim sigurno, poručio je, neke generacije će gledati nas koji odgovaramo za danas i sutra ove zemlje i pitati se jesmo li na ispravan način prepoznali ovu poruku hrabrosti, domoljublja i odlučnosti koje nam je ostavio Josip Jović -  rekao je na kraju predsjednik Josipović.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni ministar MUP-a Ivan Jarnjak je rekao da je u Domovinskom ratu Hrvatska pobijedila na ideji prvoga hrvatskog predsjednika Tuđmana o jedinstvu hrvatskog naroda.

Ministar Karamarko je podsjetio sve kako je redarstvena akcija na Plitvicama izvedena.

 - Akcija Plitvice izvedena je uspješno u dvije etape. Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, kao prethodnica, najprije su zauzeli Koranski most osiguravši ulazak ostalih snaga hrvatske policije u područje Nacionalnog parka Plitvička jezera. Potom su, u ranim jutarnjim satima 31. ožujka 1991., na sam Uskrs, do Koranskoga mosta došli pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje i zajedno s prethodnicom iz ATJ Lučko krenuli glavnom prometnicom u smjeru Hotela „Jezero“. Pri kraju akcije, kad je većina terorista već natjerana na bijeg prema Korenici, tragično je preminuo od zadobivenih rana Josip Jović, 22-godišnji pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje – ispričao je Karamarko.

Ministar unutarnjih poslova prisjetio se stare mudrosti koja kaže da za velika djela treba podnijeti i podnositi i velike žrtve.

- Ponavljam, žrtva Josipa Jovića kao i tisuća hrvatskih branitelja to dokazuje i potvrđuje. Neki i danas uporno ne žele znati, da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, da smo mi imali pravo braniti svoju napadnutu zemlju, da je Josip Jović branio svoj dom, Hrvatsku i njezinu budućnost. Hrvatska policija začetak je stvaranja hrvatskih obrambenih snaga. Stoga, nikad ne smetnimo s uma neprocjenjivu ulogu hrvatske policije u obrambenom Domovinskom ratu, tom prijelomnom, najvažnijem i ni s jednim usporedivim događajem cjelokupne hrvatske povijesti – napomenuo je Karamarko.

Sjećajući se tog „Krvavog Uskrsa 1991.“, žrtve Josipa Jovića i svih branitelja tijekom Domovinskog rata, okupljenima su se obratili načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić i ministar MOBMS-a Tomislav Ivić.

Na kraju komemoracije, riječi i molitve za poginulog Josipa Jovića i sve hrvatske branitelje izrekao je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Na komemoraciji su sudjelovali i ultra-maratonci u organizaciji Udruge specijalne jedinice policije „Grom“  koji su u spomen na Josipa Jovića pretrčali 97 kilometara od Karlovca do Plitvica. Stigli su i maratonci iz Jovićeva rodnog mjesta Aržana koji su u 24 sata pretrčali 240 kilometara.



Pisane vijesti