PU brodsko-posavska: Obilježeno 20 godina od osnutka SJP

Jučer je u Slavonskom Brodu upriličena proslava 20 godina od osnivanja Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske. Specijalna jedinica policije osnovana je 15. ožujka 1991. godine pod nazivom Posebna jedinica policije.  

Jučer je u Slavonskom Brodu upriličena proslava 20 godina od osnivanja Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske. Specijalna jedinica policije osnovana je 15. ožujka 1991. godine pod nazivom Posebna jedinica policije. Činili su je pripadnici tadašnje Policijske stanice Slavonski Brod, sa dva aktiva i jednim pričuvnim vodom, Policijske stanice Nova Gradiška i Požega sa po jednim pričuvnim vodom. Pripadnici su bili mladi ljudi koji su sredinom šestog mjeseca 1990. godine primljeni u policiju i prošli obuku u Obučnom centru MUP-a u Valbandonu.

Pripadnici Specijalne jedinice policije - „Šimini anđeli pakla“ odigrali su značajnu ulogu u obrani svoje domovine - u obrambenom Domovinskom ratu. U konačnici SJP ima osam poginulih pripadnika, 86 ranjenih, 13 nesretno-smrtno stradalih i umrlih pripadnika. Ovom proslavom prisjetilo se ratnih dana i onih koji su svoje živote položili na oltar domovini.

Obilježavanje obljetnice započelo je na gradskom Korzu u 11 sati postrojavanjem pripadnika Specijalne jedinice policije u obrani domovine Slavonski Brod, a pripadnici Interventne jedinice policije su prikazali prigodnu vježbu. Također je na štandovima bila izložena policijska oprema i tehnika. Nakon toga položeni su vijenci ispred spomenika na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u znak sjećanja na stradale u Domovinskom ratu.

U 12.30 sati u Domu HVIDR-e održana je kratka svečanost, koju je vodila novinarka radio „Broda“ Anita Krpan. Brojnim uzvanicima i gostima se obratio Predsjednik Udruge „Šimini anđeli pakla“ Ivica Prskalo, dok je vođa ratnog voda Predrag Dabić ukratko opisao ratni put jedinice. U okviru svečanog programa dodijeljene su Zahvalnice i Spomen plakete za 20-tu obljetnicu Specijalne jedinice policije. 

Okupljenima su se kratkim govorima obratili gradonačelnik Slavonskog Broda M. Duspara, izaslanik župana Županije brodsko-posavske Burazović, izaslanik MUP-a dr. J. Mihaljević, predsjednik Udruge J. Klem, državni tajnik Z.K. i izaslanik predsjednika RH general pukovnik M. Kruljac, dok su na platnu istovremeno prolazili slajdovi sa slikama iz Domovinskog rata i poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije.

Fotogaleriju možete pogledati na stranicama PU brodsko-posavske.



Pisane vijesti