Zapljena 105 kilograma kokaina

Danas u amfiteatru Ravnateljstva policije održana je prezentacija rezultata međunarodne operativne akcije „Spider Web“ u kojoj je zaplijenjeno 105 kilograma kokaina.   

Tijekom kriminalističkog istraživanja hrvatska policija ostvarila je intenzivnu međunarodnu policijsku suradnju sa Američkom agencijom za droge (DEA – Ured u Beču), Saveznim kriminalističkim uredom u Njemačkoj (BKA), Saveznim kriminalističkim uredom u Austriji (BKA) i Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Slovenije te su otvorene paralelne istrage u Dominikanskoj Republici, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Na konferenciji za medije uz glavnog ravnatelj policije Olivera Grbića sudjelovali su i potpredsjednik BKA SR Njemačke prof. dr. Jurgen Strock, v.d. ravnatelja glavne direkcije za javnu sigurnost MUP-a Republike Austrije i direktor BKA Republike Austrije Franz Lang, direktor Uprave kriminalističke policije Republike Slovenije Jure Ferme, te ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan

Naime policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Uprave za granicu MUP-a RH, u koordinaciji s USKOK –om, od početka veljače 2011. godine provodili su kriminalističko istraživanje kodnog naziva „SPIDER WEB“ nad organiziranom kriminalnom skupinom koju su činile osobe s područja grada Zagreba i okolice Požege. Navedenu kriminalnu skupinu organizirao je hrvatsko-kanadski državljanin s boravištem u Torontu u  Kanadi.  

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su članovi kriminalne skupine iznajmljenim zrakoplovom Golf Stream IV (G IV) sredinom mjeseca ožujka ove godine otputovali u Dominikansku Republiku gdje su pregovarali te sredinom travnja ove godine i kupili oko 105 kilograma kokaina koje su ukrcali u spomenuti zrakoplov. Istim zrakoplovom su preko Nice u Francuskoj odletjeli u Stuttgart (SR Njemačka). U Stuttgartu su kokain iz zrakoplova prebacili u dva osobna vozila iznajmljena u rent a car agenciji. S navedenim vozilima su nastavili putovanje u pravcu Salzburga i dalje prema Republici Sloveniji. Neposredno prije ulaska u tunel Karavanke na Austrijsko - Slovensko granici policijski službenici MUP-a Republike Austrije su zaustavili i kontrolirali vozilo marke Mercedes u kojem su pronašli 5 putnih kovčega u kojima se nalazilo oko 105 kg kokaina. Tom prilikom su uhićeni i organizator kriminalne skupine i njegova suputnica. Osim kokaina u vozilu je pronađena i komunikacijska oprema (mobiteli i SIM kartice) i dokumentacija o aktivnostima članova kriminalne skupine. 

Drugo vozilo marke BMW 5 je nastavilo putovanje kroz Republiku Sloveniju u pravcu Zagreba. U blizini slovensko-hrvatske granice preostala tri člana skupine su napustila vozilo marke BMW 5 te je po njih došao jedan hrvatski državljanin s vozilom hrvatskih registracijskih oznaka. Prilikom namjere prelaska u drugo vozilo uhitili su ih policijski službenici MUP-a Republike Slovenije. Provedenom pretragom u vozilima nije pronađena droga, ali su pronađeni drugi dokazi (mobiteli, SIM kartice, prijenosna računala, dokumentacija) o kriminalnoj djelatnosti članova skupine.

U cilju pronalaska i drugih dokaza u Republici Hrvatskoj su provedene pretrage domova članova skupine te je uhićen jedan član skupine koje se nalazio u Republici Hrvatskoj. Tijekom pretraga pronađeni su mobiteli, SIM kartice, računala, memorijski uređaji i dokumentacija o aktivnostima članova skupine. 

U Republici Njemačkoj uhićen je jedan američki državljanin, u Republici Austriji je  uhićeno dvoje hrvatsko – kanadskih državljana, u Republici Sloveniji su uhićena tri hrvatska državljana dok je u Republici Hrvatskoj uhićen jedan hrvatski državljanin te je za sve njih određen istražni zatvor. Za spomenuta tri člana skupine koji su uhićeni u Sloveniji određen je ekstradicijski pritvor te će se provesti postupak izručenja Republici Hrvatskoj. Za nedostupnim članovima kriminalne skupine je temeljem naloga USKOK-a raspisana međunarodna tjeralica.

Vrijednost pronađene droge na ilegalnom tržištu iznosi oko 3,9 milijuna eura.

Potpredsjednik BKA SR Njemačke Jurgen Strock, zahvalio je na izvanrednoj suradnji, koja je u ovom slučaju dovela do uspješnog okončanja transkontinentalnog krijumčarenja kokaina. Dodao je da ovaj uspjeh što je postignut na inicijativu hrvatske policije bez međunarodne suradnje ne bi bio moguć. 

V.d. ravnatelja glavne direkcije za javnu sigurnost MUP-a Republike Austrije i direktor BKA Republike Austrije Franz Lang kazao je da suradnja hrvatske, slovenske, austrijske i njemačke policije pokazuje primjer europskog postupanja te da  upravo ovaj slučaj pokazuje da policijska strategija i policijska taktika u ovim zemljama stoje rame uz rame na istim standardima. 

Predstavnik slovenske policije, direktor Uprave kriminalističke policije Republike Slovenije Jure Ferme objasnio je ulogu slovenske policije u ovoj operativnoj akciji, dok je glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić naveo je da smo pred sebe stavili ozbiljnu borbu protiv svih oblika organiziranog kriminaliteta.

- Posebna značajka ogleda se u činjenici da je ovo rezultiralo prekidanjem novog i do sada nepoznatog modaliteta krijumčarenja opojnih droga - kazao je Grbić.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan na kraju je dodao da ova operativna akcija pokazuje da je hrvatska policija sposobna provoditi najsloženije kriminalističke akcije i to po najvišim europskih i svjetskim standardima. Dokazi koji su prikupljeni daju nam pravo da će rezultirati optužnicama protiv svih osoba kojima će se suditi u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti