Karamarko: POA nikad nije samostalno surađivala s Haagom

Ministar unutarnjih poslova Karamarko demantirao je pisanje Novog lista u kojem ga bivši predsjednik Mesić optužuje da je kao ravnatelj Protuobavještajne agencije Haaškom sudu predao originalni  

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko održao je danas, 22. travnja  u 13 sati, u Ministarstvu unutarnjih poslova izvanrednu konferenciju za medije. Demantirao je pisanje Novog lista u kojem ga bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić optužuje da je kao ravnatelj Protuobavještajne agencije Haaškom sudu predao originalni zvučni zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, sastanka sa Brijuna. Prenosimo ministrovu izjavu u cijelosti:

„Dužan sam danas izaći pred hrvatsku javnost i osvrnuti se ove izjave koje sam jučer kasno uspio vidjeti i pročitati. Ukoliko su autentične, a pretpostavljam da jesu, osvrnut ću se na njih u nekoliko rečenica.

Naime, moram demantirati i ukazati na neistine koje su iznesene u izjavi bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Prva od neistina koja je iznesena jest da „brijunski transkript“ nije korišten u sudskom procesu. To je neistina jer imamo dokaz da je „brijunski transkript“ upotrjebljen u postupku protiv Slobodana Miloševića. Dokument je koristila njegova obrana, odnosno njegov odvjetnik, gospodin Tapušković, pod oznakom C11, 26. lipnja 2003. godine. Isto tako, iščitavajući presudu generalu Anti Gotovini vidjet ćete da je korišten i u toj presudi. Dakle, netočna je tvrdnja da „brijunski transkript“ nije korišten kao dokaz i da je on irelevantan.

Druga stvar koja se veže na ovu tvrdnju također je netočna. Radi se o tvrdnji da je audio-materijal sa sastanka na Brijunima  korišten kao dokaz, a ne transkript, te da je takav audio-materijal posjedovala Protuobavještajna agencija 2004. godine i proslijedila ga Haaškom tužiteljstvu. Ni to naravno nije istina. Nakon tužbe,  odvjetnički tim generala Ante Gotovine podnio je prijavu Državnom odvjetništvu protiv nepoznate osobe zbog krivotvorenja dokumenta. Protuobavještajna agencija dobila je zadaću i pokušala utvrditi vjerodostojnost tog dokumenta. Dakle, to je bio sav naš, odnosno doticaj Protuobavještajne agencije s tim dokumentom. Govorim o travnju 2005. godine. Nakon što je izvršena ekspertiza i sastavljeno izvješće, ono je proslijeđeno Državnom odvjetništvu. Prema tome, Protuobavještajna agencija nikad nije samostalno ni direktno surađivala sa Haaškim tribunalom, niti je taj dokument, kao ni bilo koji drugi dokument, proslijedila Haaškom tribunalu. To je potpuna istina. Postoji bezbroj argumenata za to. Sve drugo su, rekao bih, nespretne i zlonamjerne interpretacije i konstrukcije.

S obzirom da je žalbeni postupak u tijeku, molim vas za razumijevanje što nisam u mogućnosti komentirati niti ulaziti u bilo koje detalje kako ne bi ispali neozbiljni, neodgovorni i neprofesionalni.“



Pisane vijesti