Zaplijenjeno više od 14,5 kg marihuane

Prodajom ove količine zaplijenjene marihuane na crnom tržištu Primorsko-goranske županije mogla se ostvariti protupravna imovinska korist od najmanje 726 tisuća kuna. 

FOTO: PU primorsko-goranska

Na graničnom prijelazu Pasjak u suradnji riječke carine i policije u petak, 29. travnja, oko 21,30 sati zaplijenjeno je više od 14,5 kilograma marihuane.

Službenici Carinarnice Rijeka na graničnom prijelazu Pasjak na izlasku iz Republike Hrvatske kontrolirali su osobno vozilo marke Opel astra, francuskih registarskih oznaka u kojem su se nalazili 21-godišnji državljanin Albanije (vozač) i 23-godišnji državljanin Kosova (putnik u vozilu). Djelatnici Carine pregledom vozila u prostoru prednjeg blatobrana pronašli su paket sa sadržajem biljne materije koja odgovara izgledu droge marihuane. Zbog sumnje da se u vozilu krijumčari droga u daljnje postupanje uključili su se policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske.

Idućeg je dana temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Rijeci izvršena pretraga osobnog vozila Opel astra. U vozilu je na više mjesta pronađena droga, i to u specijalno prilagođenom plinskom spremniku, blatobranima i vratima vozila. Ukupno je pronađeno devetnaest paketa s drogom marihuana u ukupnoj količini od 14 kilograma i 523 grama (paketi težine od oko 500 grama do jednog kilograma).

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno kako su državljanin Albanije i državljanin Kosova marihuanu nabavili na području Kosova, a krajnji joj je cilj bio crno tržište Švicarske.

Obojica su jučer, 1. svibnja, uz kaznenu prijavu privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci.

Povodom ove velike zaplijene marihuane jučer je u Carinarnici Rijeka održana izvanredna konferencija za novinare kojoj su iz Policijske uprave primorsko-goranske prisustvovali Tomislav Kristić, načelnik Odjela kriminaliteta droga i Damir Štimac, načelnik Postaje granične policije Rupa te iz Carinarnice Rijeka pročelnik Ivan Kraljić i voditelj mobilne jedinice Boris Barbalić. Svi su prisutni istaknuli kako je i ova zapljena rezultat kontinuirane uspješne suradnje između riječke policije i carine. Načelnik Štimac naveo je kako policija i carina imaju razvijenu međuagencijsku suradnju u integriranom upravljanju državnom granicom, posebice u suzbijanju svih oblika krijumčarenja bilo na ulasku ili izlasku iz Republike Hrvatske.

Prema riječima načelnika Kristića prodajom ove količine zaplijenjene marihuane na crnom tržištu Primorsko-goranske županije mogla se ostvariti protupravna imovinska korist od najmanje 726 tisuća kuna.



Pisane vijesti