Autocesta Rijeka-Zagreb- zlouporaba položaja i ovlasti

Policijski službenici PNUSKOK-a, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe.

foto: Ilustracija 

Policijski službenici PNUSKOK-a, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe. Kriminalističko istraživanje se odnosi na nepravilnosti tijekom gradnje autoceste Rijeka-Zagreb na dionicama Kikovica-Oštrovica, Oštrovica-Vrata, Vrata-Delnice, Delnice-Kupjak i Kupjak-Stara Sušica (uz pripadajuće objekte, podvožnjake, mostove i propuste).

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni hrvatski državljani(1962.,1967. i 1964. godište) počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na štetu trgovačkog društva Autocesta Rijeka-Zagreb  d.d. sa sjedištem u Zagrebu.

Naime, predsjednik  i član uprave trgovačkog društva iz Zagreba tijekom 2006. godine omogućili su  trgovačkom društvu iz Splita, u kojem je trećeosumnjičeni (1964.) direktor, plaćanje spomenutih građevinskih radova primjenom fiksne cijene po sistemu „ključ u ruke“, iako su znali da će na taj način platiti veće iznose od vrijednosti stvarno izvršenih radova.

Zbog  toga su sklopili aneks osnovnom ugovoru kojim su izmijenili odredbe koje se odnose na način plaćanja prema sistemu stvarno izvedenih radova po sistemu „ključ u ruke“.

Na taj način oštetili su trgovačko društvo Autocesta Rijeka-Zagreb za iznos veći od 12.000.000 kuna.

Osumnjičeni (1967. i 1964. godište) nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja  u ponedjeljak 2. svibnja 2011. bit će dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, dok se osumnjičeni (1962.) nalazi u pritvoru Županijskog suda u Zagrebu.



Pisane vijesti