Peti svibanj dvije godine kasnije

Danas je druga godišnjica pogibije mladog Ivana Grbavca, policajca Policijske postaje Sesvete, ubijenog za vrijeme intervencije prilikom pljačke banke u Sesvetama.

Danas je druga godišnjica pogibije mladog Ivana Grbavca, policajca Policijske postaje Sesvete, ubijenog za vrijeme intervencije prilikom pljačke banke u Sesvetama. Prije dvije godine predsjednik Republike je ovog  dvadesetčetverogodišnjeg mladića posthumno odlikovao za hrabrost   Ordenom reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, desetim po važnosnome slijedu odlikovanja Republike Hrvatske. Red Zrinskog i Frankopana dodjeljuje se za akcije u izravnoj ratnoj opasnosti, ratu ili u iznimnim okolnostima u miru.

Hrabrost i nesebičnost, iskazane u svibnju 2009., i danas su vrline koje traži etika policijskog posla i u njegov spomen su delegacije Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave zagrebačke, Policijske postaje Sesvete i Međunarodnog policijskog udruženja položile četiri vijenca na Ivanovu grobnicu na Markovu Polju kraj Sesveta gdje su se okupile zajedno s obitelji Grbavac i prijateljima.

Ispred Ministarstva vijenac je položio državni tajnik Buconjić, ispred Policijske uprave zagrebačke načelnik Buterin i njegov zamjenik Varga, ispred Policijske postaje Sesvete načelnik postaje Žugel zajedno s petoricom kolega koji su u utorak prije dvije godine s Ivanom bili u akciji.

Polaganje vijenaca nije bila jedina akcija u spomen pokojnom kolegi; održano je drugo izdanje memorijalnog malonogometnog turnira „Ivan Grbavac“ gdje se u dvorani športskog centra „Sava“ u Sesvetama četiri momčadi bore za prvo mjesto.
Turnir je otvorio načelnik PP Sesvete, Danijel Žugel, a Ivanov je otac izveo prvi udarac nakon prigodnog obraćanja načelnika Buterina obitelji i Ivanovim kolegama.

Na ordenu spomenutom na početku ugravirano je geslo „Navik on živi ki` zgine pošteno“ koju je Fran Krsto Frankopan proročki zapisao u 17 stoljeću. Tri stotine i četrdeset godina kasnije tih šest riječi još uvijek vrijedi. 

 



Pisane vijesti