Dovršeno kriminalističko istraživanje ratnog zločina

U ponedjeljak, 9. svibnja, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje ratnog zločina u vezi događaja u Antinu od 1. rujna do 29. studenoga 1991. godine.

 

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 9. svibnja, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje ratnog zločina u vezi događaja u Antinu od 1. rujna  do 29. studenoga 1991. godine.

Utvrđeno je da je 52-godišnjak iz Markušice, kao komandant Štaba teritorijalne obrane mjesta Markušice, Mlake Antinske, Palače i Antina, nakon predaje mjesta,  a za vrijeme trajanja ratnih sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, naredio minobacačke napade po naselju Antinu, kao i civilnom stanovništvu koje se nastojalo evakuirati iz naselja Antin kroz mjesto Korođ, te dopustio, da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile mještane Antina, a u pojedinim slučajevima i sam učestvovao. Time je osumnjičenik prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je usmrćeno ili se vode nestalima 27 osoba Antina, dok je 10 osoba tjelesno ozlijeđeno.  Sukladno tome osumnjičenik je u odsutnosti prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru radi počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.



Pisane vijesti