Opatija: Održana 6. konferencija čelnika policija uoči turističke sezone 2011.

U okviru projekta Ministarstva unutarnjih poslova „Sigurna turistička sezona“ u Opatiji je u četvrtak, 12. svibnja održano svečano otvorenje 6. konferencije čelnika policija uoči turističke sezone 2011. godine. Sama konferencija je okupila čelnike policija čak 12 zemalja: Austrije, Mađarske, Češke, Slovenije, Slovačke, SR Njemačke, Francuske, Poljske, Srbije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao i predstavnike Generalnog tajništva INTERPOL-a, EUROPOL-a i SEPCA-e. Prigodnim govorima sudionicima, gostima i uzvanicima konferencije obratili su se glavni ravnatelj policije Oliver Grbić i državni tajnik Ministarstva turizma Branko Grgić.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić je naglasio značaj međunarodne policijske suradnje i ovoga projekta MUP za uspješnost provedbe turističke sezone u našoj zemlji.

- Rado ću ovdje istaknuti da je već sada projekt „ Sigurna turistička sezona“ zapravo zadobio i odlike pravog hrvatskog „brenda“, a udio je vas iz prijateljskih zemalja u tome znatan i nezaobilazan. Svjesni  važnosti turizma kao gospodarske grane u RH, za MUP-a  od izuzetnog značaja bilo je pravovremeno poduzimanje cijelog spleta aktivnosti koje su osigurale najviši stupanj sigurnosti građana i pojedinaca koji borave u našoj zemlji. Jer je dakao, potpuno razumljivo da turisti ne biraju isključivo atraktivne, senzacionalne i „trendovske“, nego u prvom redu sigurne destinacije  - rekao je Grbić.

Spomenuo je i kako je hrvatskoj policiji u interesu razvitak i unaprjeđenje zajedničkog projekta razmjene policijskih službenika tijekom turističke sezone. Zahvaljujući svojim kolegama, čelnicima policija  na sudjelovanju u projektu Grbić je naveo kako je projekt pridonio hrvatskim integracijskim procesima na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Suradnja s devet zemalja

Državni tajnik Branko Grgić naglasio je kako je za razvoj hrvatskog turizma značajna sigurnost svakoga gosta te najavio da će ministri Tomislav Karamarko i Damir Bajs uskoro potpisati Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o zajedničkom sufinanciranju projekta „Sigurna turistička sezona“.

Tijekom radnog dijela konferencije glavni ravnatelj Grbić prezentirano je i stanje sigurnosti tijekom turističke sezone 2010. te iznio planove i pripreme za provođenje aktivnosti u turističkoj sezoni 2011. godine. Potom su čelnici policija, sudionici konferencije izložili svoje viđenje ovog zajedničkog projekta o kojem su imali samo riječi hvale.

Po završetku prvog radnog dijela  konferencije potpisani su Memorandumi o razumijevanju s osam država Europske unije koje ove godine sudjeluju u  projektu, a to su: Austrija, Mađarska, Češka, Slovenija, SR Njemačka, Francuska,  Poljska i Srbija. Takav Memorandum već je prije potpisan sa Slovačkom Republikom i  Generalnim  tajništvom INTERPOL-a. Valja istaknuti da ove godine po prvi put u projektu sudjeluju Slovenija i Srbija. 

U Hrvatskoj će biti 46 stranih policajaca

Temeljem potpisanih Memoranduma u Republici Hrvatskoj od 1. srpnja do 31. kolovoza 2011. godine boravit će 46 stranih policijskih službenika i to: 2 slovenska policijska službenika u PU istarskoj (1) i PU primorsko goranskoj (1), 4 austrijska policijska službenika u PU istarskoj, 4 francuska policijska službenika i to u PU dubrovačko-neretvanskoj (2) i u PU splitsko – dalmatinskoj (2), 8 mađarskih policijskih službenika u PU zadarskoj, 2 njemačka policijska službenika u PU istarskoj, 2 poljska policijska službenika u PU zadarskoj, 8 čeških policijskih službenika u PU splitsko-dalmatinskoj (4) i PU šibensko-kninskoj (4), 8 slovačkih policijskih službenika u PU primorsko-goranskoj (4) i PU splitsko-dalmatinskoj (4), te 8 službenika Generalnog tajništva INTERPOL-a u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Inače, MUP RH već šestu godinu za redom, od 2006. provodi projekt „Sigurna turistička sezona“, a prije početka provedbe projekta svake godine organizira i konferenciju šefova policija država koje sudjeluju u projektu, te susjednih država. Projekt je brojem policija zemalja sudionica rastao iz godine u godinu.Cilj održavanja i ove trodnevne konferencije je promocija projekta „Sigurna turistička sezona“ u Republici Hrvatskoj, ali i u državama iz kojih nam dolazi najveći broj stranih turista, a radi zadržavanja povjerenja u Republiku Hrvatsku kao u državu koja poduzima sve što je potrebno za postizanje optimalnog stanja sigurnosti za domaće i strane turiste.

Pridružite nam se na Facebooku

Projekt „Sigurna turistička sezona“ od ove godine možete pratiti i na Facebooku. Postanite "obožavatelj" stranice na kojoj možete pogledati video, fotogalerije i pročitati vijesti od prijašnjih godina. Tu ćemo objavljivati i sve novosti u vezi ovogodišnje sigurne turističke sezone.   



Pisane vijesti