Obilježena 66. godišnjica najvećeg stradanja hrvatskog naroda

Pred oko dvije tisuće okupljenih poštovatelja bleiburških žrtava Hrvata iz domovine, BiH, Europe i svijeta održana je u subotu 14. svibnja na Bleiburškom polju komemoracija povodom 66. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta 1945. godine. Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, izaslanik Hrvatskoga sabora saborski zastupnik dr. Andrija Hebrang,

Pred oko dvije tisuće okupljenih poštovatelja bleiburških žrtava Hrvata iz domovine, BiH, Europe i svijeta održana je u subotu 14. svibnja na Bleiburškom polju komemoracija povodom 66. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta 1945. godine. Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko,  izaslanik  Hrvatskoga sabora saborski zastupnik dr. Andrija Hebrang,  veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, dr. Bože Ljubić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH, bivši i sadašnji predstavnici  državnih tijela i institucija RH kao i  predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, izaslanstva gradova i općina.

Obraćajući se prigodnim govorom okupljenima ministar Tomislav Karamarko je kazao: „ Danas smo se okupili na ovom spomen mjestu, mjestu-znaku, simbolu svih gubilišta naše povijesti kako bismo obilježili 66. godišnjicu najvećeg stradanja hrvatskog naroda. Na ovome mjestu gdje su pripadnici pobjedničke vojske trebali pokazati svoju ljudsku i vojničku veličinu, na krilima svoje neobuzdane ideologije, makar je rat bio završen, pokazali su i dokazali svu svoju ubilačku revolucionarnu snagu i ćud. Pokazali su rijetko viđenu bešćutnost prema svima koji su se zatekli na putu predaje i povlačenja: vojnicima, civilima, starcima, ženama, djeci! Danas, ovdje na ovome Bleiburškom polju, vraćamo u sjećanje slike stradanja mnogih mladića i domoljuba, naših očeva i djedova, mučenih i ubijenih, unatoč svim tada poznatim i obvezujućim konvencijama o pravima zarobljenika. Ubijenih i mučenih bez prava na ljudsko dostojanstvo i vojničku čast, bez prava na obranu.“  Rekao je, nastavljajući Karamarko, kako i danas u Hrvatskoj ima onih koji negiraju istinu o ovom velikom zločinu te da će današnja zrela i europska Hrvatska  svjesna sebe i svog narodnog bića biti u stanju istražiti zločine, imenovati njihove nalogodavce i počinitelje. Spomenuo je i da afirmiramo istinsku braniteljsku, onu ničim zamjenjivu tuđmanovsku Hrvatsku, jer da se današnja suverena Hrvatska prepoznaje najbolje i interpretira upravo iz Domovinskog rata kojeg zbog njegove veličine i autentičnosti niti jedan totalitarizam ne može prisvajati.

Dr. Andrija Hebrang je u svom govoru istaknuo kako je dužnost Hrvatskog sabora štititi interese Hrvata kao i onih u BiH i razasutih širom svijeta. „ Pod zemljom na preko 900 lokaliteta leže stotine tisuća njih. Oni su ugradili svoje kosti u temelje današnje hrvatske državnosti, bez njihovog Križnog puta i njihove mučeničke smrti hrvatska država ne bi nikada bila uspostavljena. Na njihovoj žrtvi učili smo što znači stvoriti vlastitu državu u obrani nacionalnog identiteta. To je razlog zašto Hrvatski sabor odaje počast bleiburškim žrtvama i zašto je pokrovitelj ove komemoracije.“

Postavio je Hebrang i pitanje  koliko ima ubojica i zašto nisu nikad odgovarali za zločine počinjene u ovom bleiburškom genocidu te da imamo pravo tražiti da se procesuiraju svi oni koji su živi, a o ostalima da se objave imena i obznani njihova povijesna nacionalna sramota. Za zločine počinjene nad Bleiburškim i žrtvama Križnoga puta dr. Hebrang smatra najodgovornijim Josipa Broza Tita.

Okupljenima su se obratili i dr. Božo Ljubić i predstavnik Počasnog bleiburškog voda Krešimir Miletić.Molitvu za Bleiburške  žrtve  islamske vjeroispovijesti predvodio je Idriz efendija Bašić kazavši da se na Bleiburgu dogodio i jedan od najvećih zločina nad muslimanima.  Misu zadušnicu, prigodno koncelebrirano  misno slavlje  predvodio je biskup  križevački  dr. Nikola Kekić.  

U sklopu komemoracije izaslanstva Vlade RH, Hrvatskog sabora, Počasnog bleiburškog voda  kao i brojna druga položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika žrtvama Bleiburške tragedije.  Otkrivena je i blagoslovljena brončana bista velečasnom Vilimu Cecelji, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog iz Zagreba. Hrvatski svećenik Vilim Cecelja bio je duhovna i intelektualna potpora osnivanju i aktivnostima Počasnog bleiburškog voda od njegova zasnutka  početkom pedesetih prošloga stoljeća.

Izaslanstvo Vlade RH predvođeno ministrom Tomislavom Karamarkom uz kojeg su bili i visoki dužnosnici MUP-a RH, Dubravko Novak,  Krunoslav Borovec i Milijan Brkić položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika i grobnice poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Sama komemoracija i ove je godine održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora,  organizirali su je Udruga Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i Ravnateljstvo za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine predvođeno  fra Josipom Bebićem, ravnateljem Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu .



Pisane vijesti