Zatečeni u vađenju korijena srčenjaka

Sa priručnim su alatom iskapali korijenje biljke srčenjak, koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih biljnih vrsta. Uhićeni su i utvrđeno je da su državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske 
 

FOTO: Ilustracija

Jučer, 15. svibnja, na planinskom području Plješevice, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su trojicu državljana Bosne i Hercegovine, gdje sa priručnim alatom iskapaju korijenje biljke srčenjak, koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih biljnih vrsta.

Oni su uhićeni, a provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske prešli ilegalno, te da su do trenutka zatjecanja iskopali oko 30-ak kilograma  korijena srčenjaka, koji je od njih privremeno oduzet, zajedno sa alatom koji je služio za iskapanje.

O utvrđenim činjenicama obaviješten je inspektor zaštite prirode u Ministarstvu kulture, Upravi za inspekcijske poslove zaštite prirode, kome će zbog prekršaja iz čl. 97. st. 1. Zakona o zaštiti prirode, biti dostavljena Obavijest o počinjenom prekršaju, a u konzultaciji s njim, državljani Bosne i Hercegovine danas će biti procesuirani u Prekršajnom sudu Gospić, Stalna služba u Gračacu.

Zbog ilegalnog prelaska državne granice, u upravnom postupku izdana su im rješenja kojima su im izrečene mjere zabrane ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od šest mjeseci svakome.



Pisane vijesti