Oštećen državnog proračuna Republike Hrvatske za 129 182 kuna



Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave sisačko-moslavačke proveli su kriminalistička istraživanja nad dvojicom vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 33-godišnjakom s područja Martinske Vesi i 25-godišnjim Siščaninom, zbog sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza i drugih davanja te krivotvorenja službene isprave.
Istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 33-godišnjak od početka 2008. do kraja kolovoza 2009. godine, kako bi izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost, lažno iskazao podatke o odbitku poreza i na taj ga način netočno obračunao te si na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske pribavio protupravnu imovinsku korist od 129 182 kune.
Nadalje, utvrđeno je da mu je 25-godišnjak u tome pomagao na način da je na ime obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u vlasništvu 33-godišnjaka izdao račune za razne usluge koje nisu izvršene i pomoću tih računa pomogao 33-godišnjaku da izvrši odbitak poreza. Tako je izradio i svojim potpisom ovjerio 88 računa s neistinitim podacima o izvršenim uslugama, a koje je 33-godišnjak u poslovanju uporabio kao da su istiniti.
Za opisana kaznena djela protiv obojice osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.
 



Pisane vijesti