Rijeka: Sport i nasilje u Europi

Jučer, 18. svibnja 2011. godine, u Gradskoj vijećnici u Rijeci, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva policije, Veleposlanstva Republike Francuske u Republici Hrvatskoj te Agencije za odgoj i obrazovanje, te svesrdne podrške Grada Rijeke, održan je stručni skup pod nazivom "Sport i nasilje u Europi“. Radi se o skupu na kojem se predstavljanjem rezultata recentnih hrvatskih i inozemnih studija o fenomenu nasilja na sportskim manifestacijama te davanjem smjernica za preventivne aktivnosti u školskom okruženju nastoji ukazati na potrebu uključivanja svih struktura društvene zajednice u rješavanje ovoga sveprisutnog problema u svim društvima. 

Jesu li zakoni dovoljni za borbu protiv nasilja -  pitanje na koje je odgovore pokušao u svojem predavanju dati predavač iz Francuske, Domonique Bodin, sa Sveučilišta u Rennesu. Naglasio je potrebu globalnog pristupa tom problemu. On je i jedan od autora knjige „Sport i nasilje u Europi“ koja je danas i podijeljena sudionicima skupa. Interesantno predavanje održao je i drugi autor navedene knjige, Bruno Boddaert govoreći o važnosti prevencije navijačkog nasilja putem odgojno-obrazovnog sustava, kao i Serge Ranieri iz Nacionalnog saveza za školski sport iz Pariza govoreći o mladim sportskim suradnicima u Savezu kao sredstvu obrazovanja odgovornih građana.

Osim gostiju iz Francuske, na ovom je stručnom savjetovanju o problemu nasilja u sportu govorilo i niz domaćih stručnjaka. Tako je „Akcijski plan za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u sportu na sportskim natjecanjima i izvan njih" predstavila Nataša Muždalo, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Program obuhvaća čitav niz mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, koji su prilagođeni različitoj dobi učenika, a u njegova je realizacija ostvarena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova- Ravnateljstvom policije. Na problematiku nogometa i sigurnosti u svome izlaganju osvrnuo se  Zoran Cvrk iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Dio društvene zajednice koji je neizbježno uključen u problematiku nasilja u svim oblicima bez obzira na mjesto i vrijeme je policija. Kakva je situacija po tom pitanju, posebno u sportu  na području Primorsko-goranske županije, prisutni su mogli čuti od načelnika Sektora policije, Gorana Gašperta. On je poseban naglasak stavio na problematiku nogometnih navijača i navijačkih skupina te trendova prisutnih kada su u oni u pitanju. Činjenje kažnjivih djela, uništavanje imovine, fizički sukobi koji imaju za posljedicu međusobno ozljeđivanje sastavni su dio navijačkoga nasilja. O brojnosti kažnjivih radnji te postupanja policije po tom pitanju Gašpert je prezentirao iznoseći i statističke pokazatelje, a slike iz prakse najbolje su pokazale o kakvom se nasilju radi. Na kraju, Gašpert je istaknuo važnost komunikacije i suradnje s navijačkim skupinama, športskim klubovima, održavanje sastanaka te upoznavanja sa zakonskim odredbama.

U rješavanju ovoga problema važno je uključivanje svih društvenih čimbenika, jer su nužne ne samo zakonske već i kulturne, ekonomske i druge društvene promjene te inicijative. Samo sveobuhvatnim načinom i pristupom mogući su pozitivni pomaci i pozitivni rezultati, a to uključuje i poduzimanje preventivnih mjera uz suradnju stručnjaka iz pravosuđa, policije, školstva, športa, navijačkih klubova, lokalne uprave i samouprave i drugih čimbenika, zaključuje se na kraju stručnog savjetovanja



Pisane vijesti