Pronalazak bombice KB-1 (tzv. zvončića) u Jastrebarskom

Prilikom rekonstrukcije obiteljske kuće u ulici Vladka Mačeka u Jastrebarskom, na krovištu je pronađena zaostala bombica KB-1 tzv. zlončić.  

Iako je prošlo punih šesnaest godina od raketiranja Jastrebarskog raketama iz raketnog sustava „Orkan“, u petak, 20. svibnja 2011. oko 9 sati, prilikom rekonstrukcije obiteljske kuće u ulici Vladka Mačeka u Jastrebarskom, na krovištu je pronađena zaostala bombica KB-1 u armiranom stanju (tj. u položaju u kojemu je mehanizam upaljača spreman za aktiviranje).

Vlasnik je nakon pronalaska prekinuo radove na kući i obavijestio PP Jastrebarsko, čiji su službenici osiguravali mjesto događaja do trenutka kada je opasnost od eksplozivnog sredstva prestala. Po dolasku na mjesto događaja, trojica službenika Protueksplozijskog odjela PU zagrebačke i jedan službenik Protueksplozijskog odjela Uprave policije su nakon utvrđivanja vrste i stanja pronađenog sredstva, te sigurnosne prosudbe odlučili zbog opasnosti od mogućeg neželjenog aktiviranja prilikom deaktiviranja, zaostalu bombicu uništiti kontroliranom eksplozijom na samome krovištu.

Priprema za uništavanje uključivala je prisutnost vatrogasnog vozila zbog mogućnosti izbijanja požara na krovištu, većeg broja policijskih službenika PP Jastrebarsko radi sprječavanja pristupa u zonu opasnosti, evakuaciju stanara iz susjednih kuća, preventivno otvaranja prozora na okolnim kućama i zaustavljanja prometa kroz Jastrebarsko. Bombica koja u sebi ima 35 gr. eksploziva heksogeni oko 500 čeličnih kuglica, ograđena je vrećama s pijeskom i uništena kumulativnim mlazom posebnog eksplozivnog naboja SM EOD 20/33 koji je iniciran NONEL sustavom za aktiviranje.

Zbog dobro provedenih zaštitnih mjera, nakon kontrolirane eksplozije, na krovištu kuće je nastala zanemariva šteta, a okolni objekti ostali su neoštećeni.

Važno je napomenuti da je riječ o vrlo opasnom eksplozivnom sredstvu od kojega su u periodu od 1993. do 1995. smrtno stradala trojica službenika protueksplozijske zaštite MUP-a (u Zadru, Zagrebu i Okučanima), a jedan je teško ozlijeđen.

Još jednom zahvaljujemo vlasniku kuće na suradnji i pomoći službenicima policije u otklanjanju opasnosti i čestitamo na ispravnom postupanju nakon pronalaska eksplozivne naprave.



Pisane vijesti