Godišnja konferencija generalnih direktora imigracijskih službi

Državni tajnik Vladimir Faber je naglasio da ovom konferencijom potvrđujemo naše ozbiljne namjere da nastavimo uspješnu i konstruktivnu suradnju na polju migracija i azila te se svim sudionicima zahvalio na odazivu i sudjelovanju na ovogodišnjoj GDISC konferenciji.
 

Na prijedlog Tajništva „Konferencije generalnih direktora imigracijskih službi“ (GDISC), Ministarstvo unutarnjih poslova organizira Godišnju konferenciju za 2011.godinu koja se održava od 25. do 27.svibnja u hotelskom kompleksu u Orašcu kod Dubrovnika.

Mreža GDISC-a je osnovana 2004., a Republika Hrvatske je njezin član od 2005.godine. Cilj ove mreže je pokrenuti međunarodne projekte i suradnju na području azila i migracija. Područje migracija i azila predstavlja jedno od prioritetnih pitanja u zajednici i zakonodavstvu Europske unije, a organizacija konferencije, na kojoj sudjeluju direktori imigracijskih službi iz 33 države članice GDISC-a je od iznimne važnosti za RH.

Danas, 26. svibnja, na samom početku Godišnje konferencije sve prisutne je pozdravio predsjedavajući mreže GDISC-a, generalni direktor Švedske migracijske službe Dan Eliasson, koji je izrazio zadovoljstvo odazivom zemalja članica te naglasio da će ova konferencija zasigurno unaprijediti njihovu daljnju suradnju.

Konferenciju je otvorio državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Vladimir Faber koji je u svom govoru istaknuo da je osnivanjem GDISC-a, u čijem radu Republika Hrvatska sudjeluje od 2005.godine, omogućena razmjena mišljenja i najbolje prakse na području migracija i azila između europskih država. Održavanjem ove konferencije pruža se prilika da se identificiraju zajednički problemi. Razmjena mišljenja i iskustava omogućava da se osmisle mjere i postupanja kojima bi se ti problemi i učinkovito riješili. Nadalje, naglasio je da je Repulika Hrvatska, kao buduća država članica Europske unije, uložila velike napore kako bi uskladila svoje zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom, te izgradila sustav i kapacitete za uspješno upravljanje migracijama. Spremna je suočiti se s nadolazaćim svjetskim migracijskim trendovima te što je najvažnije, voljna je usavršavati svoj sustav i učiti iz dugogodišnje prakse svojih europskih susjeda.

Sa zemljama u okruženju suradnja na području azila i migracija je nužnost i svakodnevna potreba. Tijekom prethodnog razdoblja, kroz zajedničke projekte, ostvarena je uspješna suradnja sa starim državama članicama Njemačkom i Nizozemskom, ali i s našim susjedima Slovenijom i Mađarskom, koje su nam prenijele iskustva novih država članica.

Državni tajnik Vladimir Faber je na kraju naglasio da ovom konferencijom potvrđujemo naše ozbiljne namjere da nastavimo uspješnu i konstruktivnu suradnju na polju migracija i azila te se svim sudionicima zahvalio na odazivu i sudjelovanju na ovogodišnjoj GDISC konferenciji.



Pisane vijesti