Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice

Jedanaestorica osumnjičenika u razdoblju od 14. veljače do19. svibnja za iznose od 400 do1200 eura po osobi obavljali su prihvat osoba na području Vukovara

Foto: ilustracija

Policijski službenici PNUSKOK-a, u suradnji sa PU vukovarsko-srijemskom, PU sisačko-moslavačkom, PU istarskom te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad jedanaest osoba, a zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice.

Postoji osnova sumnje da su jedanaestorica  osumnjičenika u razdoblju od 14.veljače do19. svibnja 2011. godine za iznose od 400 do 1200 eura po osobi na području Vukovara obavljali prihvat osoba, većinom afganistanskih državljana, pristiglih iz azilnog centra u Repubublici Srbiji  te ih potom osobno ili preko vozača dovodili u Prihvatni centar za tražitelje azila u Kutini, a zatim na području Rijeke, Istre i Varaždina organizirali njihovo daljnje ilegalno prebacivanje u Sloveniju i dalje u zemlje EU.

U navedenom razdoblju preko državne granice ilegalno su prebacili najmanje 123 osobe, te ostvarili veću materijalnu korist.

Tijekom kriminalističkog istraživanja pronađeni su mobilni telefoni, SIM kartice i novac, a u stambenom objektu jednog osumnjičenog zatečeno je osam ilegalnih migranata, državljana Afganistana. Dvojica osumnjičenih tijekom realizacije kriminalističkog istraživanja  zatečeni su neposredno prilikom počinjenja kaznenog djela, odnosno, u blizini državne granice zajedno s migrantima. Protiv osumnjičenih je po dovršetku kriminalističkog istraživanja USKOKU podnesena kaznena prijava.



Pisane vijesti