Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

Foto:

Pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske željeznice 9. lipnja obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day).

ILCAD kampanju pokrenuli su 2009. godine članovi željezničke zajednice, koordinira ju UIC (Međunarodna željeznička unija) u suradnji s Europskom komisijom i UNECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu).

Svrha te međunarodne kampanje jest promijeniti pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima samo problem željeznica, obzirom da i statistički pokazatelji pokazuju da je u većini slučajeva uzrok prometnih nesreća nepažnja vozača cestovnih vozila koji ne poštuju prometnu signalizaciju, odnosno neoprezno prelaze prugu.

Zbog toga će u četvrtak, 9. lipnja, u više od 40 zemalja u svijetu, sudionici u prometu raznim aktivnostima upozoravati na poštivanje prometne signalizacije i nužan oprez prilikom prelaska pruge.

Treba napomenuti je da je u prometnim nesrećama koje su se dogodile prilikom sudara s vlakom, samo u 2010. godini na području Republike Hrvatske, poginulo šest osoba, teško je ozlijeđeno šest, a lakše 13 osoba. U prvih pet mjeseci ove godine  poginule su tri osobe, teško su ozlijeđene dvije, a lakše tri osobe.

Kako je Ministarstvu unutarnjih poslova jedan od prioriteta i što veća sigurnost na prometnicama, uključujući pritom i prijelaze ceste preko željezničke pruge, policijski službenici u zonama prijelaza svakodnevno provode aktivnosti usmjerene na poštivanje postavljene prometne signalizacije, odnosno propisan prelazak preko pruge.

Upravo iz tog razloga, osim kao pokrovitelji Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima, 9. lipnja od 10 do 11 sati, na cestovno - željezničkim prijelazima u Sokolskoj ulici u Zagrebu, na kolodvoru Kaštel Sućurac, u Krešimirovoj ulici u Rijeci te u Čepinskoj ulici u Osijeku, policijski službenici zajedno sa poznatim osobama iz javnog života i HŽ-ovim zaposlenicima dežurati će na prijelazima, zaustavljati vozila, dijeliti promotivni materijal, kao i upozoravati na nužan oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije prigodom prelazaka pruge.

Na kraju, sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je reguliran prelazak željezničke pruge odnosno u slučaju nepoštivanja, podsjećamo na propisane represivne mjere:

- nezaustavljanje pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten, ili ako se taj uređaj već počeo spuštati, ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će se taj uređaj početi spuštati, odnosno da se prijelazu ceste preko željezničke pruge približava vlak. Za vozača vozila - novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, određivanje 2 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom 6 mjeseci. Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu na cesti koji postupe suprotno odredbama ovoga članka.

 

  • - na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, sudionici u prometu moraju se zaustaviti te mogu prijeći preko željezničke pruge tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama.
    Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.


Pisane vijesti